Рейдерство на Київщині: невідомі зібрали урожай чеського інвестора

17 вересня 2018, 16:35 2525

Група з 40 озброєних молодиків спортивної статури 15 вересня зайшла на поле у с. Сидори (Білоцерківський район, Київська обл.), обмолотила близько 30 га соняшнику та зібрала врожаю на 1,5 млн грн.

Дана ділянка перебуває в обробітку чеського агрохолдингу «Ресілієнт», повідомляє Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР).

«Ми зайшли на поле, яке обробляли та засівали відповідно до офіційного договору з фермером про спільний обробіток, та почали збирати свій врожай. Не встигли ми змолотити й 4 га із 30 га, як приїхала група з 40 озброєних «тітушок» і зупинила процес. Для розуміння, з нашої сторони було усього 7 робітників (директор, агроном, юрист, внутрішня охорона), які ніяк не могли протистояти злочинцям», — повідомив керівник компанії «Ресілієнт» Олексій Сидоров.

За його словами, молодики сказали, що не дозволять продовжувати польові роботи, якщо ми не віддамо їм половину врожаю.

«Зрозуміло, що ми не збирались цього робити. Як стверджують наші працівники, які чергували на полі, близько опівночі конфлікт загострився: заїхало два комбайни, фури, відтіснили наших працівників і почали збирати й вивозити врожай у невідомому напрямку», — додав Сидоров.

За його словами, коли на місце події прибула поліція, зловмисники встигли відігнати та сховати комбайни.

На даний момент компанія має намір подати скаргу до Антирейдерської комісії Мін«юсту та вимагати якнайвидшого розгляду даної справи.

Як уточнюється, обікрадена компанія є підприємством з чеськими інвестиціями. Ще у 2016 році чеський агрохолдинг «Ресіліент» (Mabon Group) придбав корпоративні права на дане господарство. У компанії укладені договори оренди землі сільськогосподарського призначення щонайменше до 2024 року. Усі права оренди були зареєстровані в Державному реєстрі речових прав ще з 2014 по 2016 роки, орендодавці своєчасно отримували плату за оренду.