Епіцентр виділив на елеватори 4,6 млрд грн

05 листопада 2019, 09:33 2747

Група компаній «Епіцентр К» запустила в експлуатацію першу чергу масштабного інвестиційного проєкту — побудовано два нові та збільшено потужності ще двох елеваторів у Вінницькій та Хмельницькій областях. В результаті загальні потужності зі зберігання агрохолдингу «Епіцентр Агро» збільшено до понад 800 тис. тонн.

Про це повідомляє прес-служба компанії «Епіцентр Агро».

Відповідно до наданої інформації, в експлуатацію введено два нових маршрутних елеваторних комплекси на Вінниччині: «Вендичани» (Могилів-Подільській район) потужністю 120 тис. тонн одночасного зберігання та «Вапнярка» (Томашпільський район) на 200 тис. тонн.

Також завершено реконструкцію Вінницького елеватору (м. Вінниця), в результаті якої його потужності зі зберігання збільшено до 168 тис. тонн. Крім того, на 60 тис. тонн виросли потужності Закупнянського ХПП (Хмельницька область) — після реконструкції підприємство може сушити та зберігати 105 тис. тонн зерна.

Як зазначає директор аграрного департаменту «Епіцентр К» Василь Мороз, після реалізації усіх проєктів елеваторні потужності з одночасного зберігання зерна до кінця 2019/2020 МР виростуть до 1 млн тонн. В планах компанії до кінця 2020/2021 МР збільшити свої потужності з одночасного зберігання зерна до 2 млн тонн.

В розбудову та реконструкцію елеваторного господарства аграрним напрямком групи компаній «Епіцентр К» вже було інвестовано майже 3 млрд грн. Загальна вартість проєктів із розбудови та реконструкції елеваторних комплексів складе 4,6 млрд грн.

За словами заступника директора аграрного департаменту з елеваторного напрямку «Епіцентр К», керівника відділу трейдингу Світлани Нікітюк, стрімке збільшення потужностей зі зберігання зерна дозволить агрохолдингу «Епіцентр Агро» вже наступного маркетингового року увійти у ТОП-5 операторів на елеваторному ринку України.

«Ми плануємо використовувати усі наші елеватори як повноцінні комерційні об»єкти: вони мають робити 2-3 оберти за маркетинговий рік, обслуговуючи не лише наше зерно, а також приймання, доробку та зберігання врожаю з боку сторонніх поклажодавців», — зазначає вона. У поточному сезоні нові й оновлені елеватори компанії планують прийняти на доробку та зберігання близько 50 тис. тонн зерна від сторонніх поклажодавців.

Масштабний інвестпроєкт триває: нещодавно розпочато будівництво нового елеватору у Вінниці потужністю 208 тис. тонн. Паралельно ведуться роботи з добудови третьої черги Закупнянського ХПП на Хмельниччині потужністю 184 тис. тонн, а також перебудова ще двох підприємств — «Переробник» на Київщині, потужності одночасного зберігання якого виростуть на 105 тис. тонн, та Немирівського ХПП (Вінницька область), де обсяги зберігання зерна збільшаться на 104 тис. тонн.


Для довідки: аграрний напрямок групи компаній «Епіцентр К» обробляє 120 тис. га на Вінниччині, Хмельниччині, Тернопільщині, Черкащині та Київщині. До його складу входить 20 тваринницьких ферм та 8 елеваторів загальною потужністю близько 800 тис. тонн.