Нова технологія утилізації відходів KSG Agro знизила енергоспоживання в 7 разів

21 жовтня 2019, 09:43 2559

Впровадження технології сепарування гною дозволило свинокомплексу ТОВ «Рантьє» (Апостолівський район, Дніпропетровська обл.), що входить до агрокомплекс KSG Agro, майже в 7 разів скоротити витрати на електроенергію в ході утилізації відходів.

Про це заявив начальник свинокомплексу ТОВ «Рантьє» Юрій Шавкун, йдеться у повідомленні компанії.

Впровадження станції сепарування свинячого гною на свинокомплексі ТОВ «Рантьє» в Ниві Трудовій (Апостолівський район, Дніпропетровська область) дозволило підприємству в ході утилізації відходів майже в 7 разів скоротити витрати на електроенергію.

За даними начальника свинокомплексу ТОВ «Рантьє» Юрія Шавкуна, що були наведені в ході виступу на свинарському форумі, якщо до введення станції сепарування витрати на електроенергію при утилізації становили 350 кВт/год або 8400 грн на день, то після цього — 51 кВт/год на 1224 грн на день. Таким чином, витрати на електроенергію при утилізації були знижені майже в 7 разів.

«Варто враховувати й інші переваги виробництва добрив шляхом переробки гною. Серед них — поліпшення екологічного стану в місці розташування свинокомплексу, підвищення врожайності сільськогосподарських культур після внесення до грунту переробленого гною, зниження собівартості продуктів рослинництва. І, нарешті, головне — мова йде про поживні та органічні добрива, відмінно придатні для органічного землеробства», — розповідає Юрій Шавкун.

За словами начальника свинокомплексу, гній в результаті переробки розділяється на тверду та рідку фракції, кожна з яких має свої переваги. Для рідкої фракції — це концентрація поживних речовин та добра засвоюваність грунтом й рослинами, для твердої — поліпшення структури грунту й підвищення вмісту гумусу, широкий спектр застосування, легке перевезення та розфасовка.

Загальний обсяг інвестицій в станцію сепарування склав — 5,5 млн грн. Для її роботи було придбано обладнання виробництва італійської компанії CRI-MAN на суму 2,1 млн грн.


Для довідки: KSG Agro — один з провідних агрохолдингів України, європейська інноваційна група компаній, яка працює за принципом вертикальної інтеграції. Акції холдингу включені до лістингу Варшавської фондової біржі. KSG Agro входить до складу Європейської бізнес-асоціації (EBA).

Основною діяльністю компанії є обробка землі та виробництво сільськогосподарських культур, а також виробництво свинини. Починаючи з вересня 2014 року, KSG Аgro реалізує нову стратегію розвитку, згідно з якою компанія розвиває найбільш перспективні проекти, в першу чергу свинарство, а також рослинництво.