На Digital Field стартувала посівна

19 квітня 2021, 15:05 3441

На полігоні аграрних інновацій Digital Field почалась посівна. Мета полігону — пошук найбільш ефективних сучасних агрономічних і технологічних рішень з точки зору економіки та прибутковості. Цього року проєкт буде масштабнішим як за площею, так і за спектром культур і технологій. Перший виробничий дослід тут заклали на посівах ярої пшениці.

Про це повідомляє прес-служба Digital Field.

«Площі під посівами ярої пшениці в Україні за минулий рік збільшились. Якщо у 2019 році вони складали лише 156,3 тис. га, то у 2020-му — 184,53 тис. га. Основним чинником зростання інтересу до неї є те, що яра пшениця часто використовується для пересіву площ під озимими культурами, а минулого року дуже багато аграріїв через погодні умови були змушені пересівати свої поля. Враховуючи кліматичні зміни, зацікавленість у технології вирощування ярої пшениці зростатиме, тому на Digital Field-2021 заплановано проведення дослідів на цій культурі», — зауважив генеральний директор «КВС-Україна» Олександр Федоров.

На полі з ярою пшеницею (сорт КВС АКВІЛОН селекції KWS) вивчатимуть вплив різних форм і способів внесення добрив на врожайність і головне — економіку. 

Заздалегідь тут було проведено комплексну агродіагностику за алгоритмом AgriLab, яка включала агрохімічний, агрофізичний аналіз ґрунту та вивчення історії поля. Це дозволило не лише розробити необхідну систему удобрення, а й виключити вплив критичних факторів на результати дослідів.

«За даними агрохімічного обстеження ґрунтів на полі Digital Field з ярою пшеницею, ми підібрали відповідну марку комплексних гранульованих добрив, що оптимально враховує як особливості даного поля, так і біологічні особливості культури. На Digital Field ми продемонструємо оптимальні продукти у сегменті мінеральних добрив у процесі вирощування різноманітних культур», — зазначає директор компанії Binfield Олексій Грабовський.

Також на демополі ярої пшениці демонструватимуть вплив різних параметрів посіву на розвиток і врожайність культури. Зокрема, експеримент стосуватиметься різних глибин і норм висіву насіння.

«Для демополя ми обрали високопродуктивний та стійкий до вилягання сорт ярої пшениці — КВС АКВІЛОН, а також надали свої рекомендації щодо глибини та норми висіву. Адже помилки під час посіву можуть коштувати від 30% втрати врожаю. І це лише перший крок, з якого починається «битва за врожай», тому важливо зробити його максимально якісно. На полі буде закладено дослід із різною глибиною і нормою, тож аграрії серед різних варіантів зможуть знайти саме той, який використовують у своєму господарстві, та порівняти його результати з іншими. Адже компанія КВС зацікавлена у тому, щоб аграрії отримували не лише високоякісні ресурси, а й дієву перевірену технологію виробництва», — розповідає начальник відділу розвитку продуктів та агросервісу зернових культур «КВС-Україна» Ігор Давидюк.

Головна мета Digital Field — пошук найбільш ефективних рішень з точки зору економіки та управління ризиками, зокрема й пов’язаними із кліматичним змінами. Тому рішення і технології, які застосовують на полігоні, будуть цікаві аграріям із різних регіонів України.

«На Digital Field ми продемонструємо низькозатратні універсальні технології. Зокрема, під час посіву ярої пшениці ми застосували сівалку Amazone Primera DMC. Вона забезпечує ідеальний результат навіть у найбільш посушливих умовах незалежно від типу ґрунту та дозволяє одночасно з посівом вносити добрива — як рідкі, так і гранульовані. Тож на Digital Field ми заклали порівняльні досліди із внесенням різних форм добрив, а також способів — у рядок та міжряддя», — пояснює генеральний директор «Амазоне-Україна» Дмитро Давиденко. 

За розвитком подій на Digital Field можна стежити на YouTube-каналі та онлайн через встановлені на полях веб-камери. Усі дані полів будуть оцифровуватись і викладатись у вільному доступі, а також аграрії зможуть завітати на Дні поля або ж самі призначити зручний для себе час проведення огляду полігонів.

Цього року Digital Field став масштабнішим як за площами, так і за спектром культур, технологій і дослідів. Традиційно в епіцентрі уваги — інноваційні технології та економічна ефективність їх упровадження. У ході посівної організатори будуть ознайомлювати з планом дослідів та усіма учасниками Digital Field, який цього року включає 8 полігонів.


Для довідки: Digital Field — перший в Україні онлайн-демополігон аграрних інновацій, створений за ініціативою AgriLab у 2020 році. Це дослідницький проєкт, спрямований на пошук шляхів оптимізації собівартості виробництва та збільшення врожайності за допомогою технологій точного землеробства. Полігон розташований у с. Велика Олександрівка Бориспільського району Київської області.