МХП впроваджує проект повторного використання очищених стічних вод

23 серпня 2018, 13:00 3332

Очисні споруди ПрАТ «Миронівська птахофабрика», яка входить до Групи МХП, щодня очищують 5,5 тис. куб. м води, яка надходить з комплексу переробки курчат-бройлерів (Канівський р-н, Черкаська обл.). Підприємство вже має розроблений проект, який передбачає повернення щодоби 1,5 тис. кубів очищеної води для потреб підприємства.

Про це AgroPortal.ua повідомила начальник очисних споруд ПрАТ «Миронівська птахофабрика» Світлана Новіцька.

«Така ідея з«явилася в нас ще 8 років тому. Розуміючи, що з кожним роком у світі все більш гостро постає проблема дефіциту води, ми прийшли до такого рішення. Плануємо в наступному році запустити цей проект», — повідомила Світлана Новіцька.

Технологія очистки стоків належить голландській компанії Nijhuis Water Technology. Її застосування дає можливість досягати високих результатів очистки.

«Перед тим, як органи державної влади надали підприємству дозвіл на спеціальне водокористування, що включає забір, використання води та скид очищених стічних вод в річку Росава, яка має статус водойми господарського значення, було проведено низку досліджень. В результаті підприємству було встановлено вимоги щодо обсягів та концентрацій скидів. Тож стічні води очищаються до зазначених у дозволі концентрацій. В результаті отримуються стоки такої якості, які не шкодять річці. В водоймі можна рибалити і купатися», — зазначає начальник очисних споруд.

За її словами, очисні споруди та якість очищення ними стоків підлягають державному нагляду. Раз на квартал якість очищення перевіряє Черкаська екологічна інспекція і Держпродспоживслужба Канівського району, а лабораторія птахофабрики щотижня контролює якість стічних вод, що скидаються в водний об'єкт. До речі, лабораторія сертифікована на всі методики, що необхідні для повноцінного контролю якості стічних вод.

«Нашому підприємству встановлені добові обсяги скидання очищених стічних вод в річку на рівні 5,5 тис. куб. м. Також органи державної влади встановили нам досить жорсткі вимоги і до якості їх очищення. За певними критеріями вода, яка скидається у водойму, чистіша, ніж у річці», — розповідає Світлана Новіцька.

Поетапно процес відбувається наступним чином: спершу ще на виробничому майданчику комплексу з переробки курчат-бройлерів відбувається грубе механічне очищення стоків. Потім вони надходять безпосередньо до очисних споруд, де знаходиться великий комплекс біологічної очистки. Якщо якість води після цього не відповідає встановленим нормам, її відправляють на фільтри доочистки. Після проміжних резервуарів вода надходить на ультрафіолетове знезараження, де відбуваються кінцеві процеси — прибирається запах, видаляються хвороботворні бактерії. Далі очищені стоки насосами перекачуються на вузол та скидаються в річку Росава.

Очищені стоки також можуть використовувати й інші підприємства для поливу чи на будь-які власні нехарчові потреби.

«З часом ми зможемо використовувати очищену воду не лише для технічних потреб на власному виробництві, а й надавати її для сторонніх організацій. Вода накопичується в ємності насосної станції. Звідти можна її викачувати і використовувати, наприклад, для зрошення», — уточнює Світлана Новіцька.


Для довідки: ПрАТ «Миронівська птахофабрика» входить до складу агроіндустріального холдингу МХП — української компанії, лідера агроринку в сегменті птахівництва.

Підприємства холдингу побудовані й обладнані за міжнародними стандартами із застосуванням новітніх технологій утилізації відходів виробництва і перетворення їх на «зелену» енергію.


Людммила Лебідь, AgroPortal.ua