LNZ Group виводить на ринок безпечні для бджіл агрохімікати

04 листопада 2019, 08:00 3198

Компанія DEFENDA (входить до складу LNZ Group) реєструє два нових інсектициди, які є повністю безпечними для бджіл і можуть застосовуватись у тому числі у період цвітіння культур.

Про це AgroPortal.ua повідомив кандидат с.-г. наук, менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону компанії LNZ Group Володимир Ільченко.

«Це препарати Синерид (тіаклоприд, 240 г/л), що буде зареєстрований для використання на ріпаку та соняшнику, та Атік (ацетаміприд, 200 г/кг), що буде зареєстрований для застосування на ріпаку, пшениці, сої», — констатував він.

Володимир Ільченко наголошує, що препарати з такими діючими речовинами вже існують на ринку, проте вони мають досить високу вартість і тому не завжди обираються аграріями для проведення захисних обробок, особливо позапланових, коли «діяти треба швидко, а зайвих коштів на придбання дорогого інсектициду господарство наразі не має».

«Це постпатентні діючі речовини, які ми застосовуємо у своїх препаратах. DEFENDA — це якісні генерики, ефективні, без фітотоксичності на культурі, безпечні для корисних комах. А до того ж мають помірну ціну і дають змогу заощадити на обробках, але не на якості цих обробок», — уточнює Володимир Ільченко.

У LNZ Group додають, що Міністерство екології та природних ресурсів України провело екологічну експертизу зазначених препаратів та визначило, що вони є безпечними для бджіл, птахів, риб, дафній, водоростей, ґрунтових черв’яків та мікроорганізмів. Дослідження були проведені в Інституті водних проблем і меліорації НААНУ. LNZ Group розробила продукти, виходячи з власного досвіду.

«Ми винаймаємо 6-7 тисяч вуликів у сезон для запилення ділянок гібридизації. Обов’язковим протоколом під час вирощування насіння соняшнику є наявність мінімум 4-х вуликів на гектар для повноцінного запилення ділянок гібридизації. Для нашої компанії важливо, щоб препарати були нетоксичні для бджіл. Адже у ситуації, коли бджола потрапила під дію токсичних для неї агрохімікатів, весь вулик не пропаде, але він випаде «з роботи» на 2-3 тижні. Сім’я відновиться, але саме в період запилення, коли вона найбільш активна, найбільше повинна працювати, бджоли просто не будуть запилювати рослини», — пояснює директор СТОВ «ЛНЗ-АГРО» Роман Франчук.