ДПЗКУ по форварду планує закупити зерна на 1,3 млрд грн

14 лютого 2019, 13:27 1718

«Державна продовольчо-зернова корпорація України» (ДПЗКУ) розпочала реалізацію  програми закупівель зерна врожаю 2019 року.

В рамках цьогорічної кампанії планується закупити у сільгоспвиробників близько  360 тис. тонн пшениці, кукурудзи та ячменю, говориться у повідомленні корпорації.

На авансування  аграріїв заплановано виділити  1,3 млрд грн.

«Традиційно, програма закупівель зерна майбутнього врожаю проходитиме у два етапи. На першому етапі сільгоспвиробнику потрібно подати заявку на участь до регіонального відділу ДПЗКУ, сформувати необхідний пакет документів та укласти договір поставки безпосередньо у центральному офісі корпорації. Після підписання договору, держкорпорація здійснює попередню оплату на поточний рахунок сільгоспвиробника у розмірі 3600 грн за тонну зерна з урахуванням ПДВ», — говориться у повідомленні.

На другому етапі ДПЗКУ проводить остаточний розрахунок  після передачі зерна у власність корпорації.

Цього року вартість коштів становитиме від 9,5% до 13% річних в залежності від кількості законтрактованого товару та базису поставки. Також корпорація пропонує додаткову знижку у розмірі 0,25% тим сільгоспвиробникам, які приймають участь в програмі 2 і більше років. А також, додаткову знижку у розмірі 0,25% отримують фермери при укладанні аграрної розписки.


Для довідки: ДПЗКУ створена урядом України в серпні 2010 р. До її складу входить розгалужена мережа філій — лінійні та портові елеватори, млини, комбікормові й круп'яний заводи. Сумарно 53 підрозділи-філії ДПЗКУ можуть зберігати 3,75 млн т зернових, у тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів складають близько 2,5 млн т зернових вантажів на рік.