Епіцентр запустив перший елеваторний хаб

30 вересня 2020, 16:26 2650

Нове елеваторне підприємство «Епіцентр Агро» в Київській області розпочало приймання та сушку пізньої групи сільгоспкультур.

У селі Іванівка Ставищенського району на території підприємства «Переробник» агрохолдинг недавно запустив в роботу сучасний енергоефективний елеваторний комплекс, йдеться в повідомленні «Епіцентр Агро».

Потужності оновленого елеватора розраховані на 105 тис. т одноразового зберігання зерна: побудовано 7 силосів обсягом 15 тис. т кожен. Чотири енергозберігаючі сушарки здійснюють якісну доробку с/г культур відповідно до міжнародних параметрів якості. Доставка зерна в порт, з урахуванням розташування елеватора у районі Одеської траси, здійснюється автотранспортом.

За словами заступника керівника «Епіцентр Агро» елеваторного напрямку, керівника відділу трейдингу Світлани Никитюк, запуск нового потужного елеватора в центральному регіоні України вже в поточному сезоні забезпечить потреби в зберіганні і сушці зерна не тільки для потреб агрохолдингу.

«Це наш перший крок у створенні регіональних зернових хабів, в яких об'єднаються бізнес-інтереси продавців і покупців зерна. Дрібні агровиробники та фермери будуть платити елеватору тільки за приймання зерна: менше 1 гривні за тонну. Оплата за відвантаження і доставку в порт здійснюється великими транснаціональними компаніями, які отримають можливість придбати зерно, за згодою його власника, безпосередньо на нашому елеваторі. Зі свого боку ми забезпечимо необхідні якісні характеристики цього зерна і швидку логістику до морських портів. Наявність власного автопарку зерновозів дозволяє нам це робити», — зазначає Світлана Никитюк.

Проектування і виготовлення всього необхідного обладнання — силосів, сушарок, транспортного обладнання та систем автоматичного управління елеватором — здійснювала польська компанія Feerum S.A. Впроваджено використання конструкцій стрічкових конвеєрів, яке дозволяє повністю безпечно і м'яко, практично без зайвих пошкоджень, переміщати зерно на елеваторі і одночасно зменшує споживання електроенергії об'єкта майже на 30%.

Автоматична система контролю, яка дозволяє в безперервному режимі вимірювати параметри зерна, в тому числі, його вологість і температуру, гарантує безпечні умови зберігання зерна. Оператор може повністю контролювати кожну частину сушильно-складського комплексу.

Швидку сушку зерна здійснюватимуть енергозберігаючі сушарки з сушильною потужністю кожної — понад 4000 тонн кукурудзи на добу. Вимірювання якісних параметрів зерна, так само, як в портах, на елеваторі буде забезпечувати інфрачервоний експрес-аналізатор Infratec та інше сучасне лабораторне вимірювальне обладнання.


Для довідки: «Епіцентр Агро» входить в ТОП-7 найбільших агрохолдингів України і обробляє 160 тис. га в Хмельницькій, Вінницькій, Тернопільській, Житомирській, Черкаській та Київській областях. У структурі «Епіцентр Агро» 20 тваринницьких ферм і 14 елеваторних комплексів загальною потужністю зберігання понад 1 млн тонн.