Астарта наростила виручку, але пішла у збиток

21 травня 2019, 10:25 1801

Консолідована виручка агропромхолдинга «Астарта» у першому кварталі 2019 р. зросла на 28% до €116 млн за рахунок високих показників у сільськогосподарському та соєпереробному сегментах.

Про це йдеться в звіті компанії, опублікованому на Варшавській фондовій біржі.

Чистий збиток склав € 4,4 млн проти € 3,7 млн прибутку за аналогічний період минулого року.

Показник EBITDA збільшився на 2% до €13,6 млн, чистий грошовий потік від операційної діяльності зріс на 87% до €40 млн.

Як говориться у повідомленні компанії, понад двократне, до €62 млн, збільшення виручки у сегменті рослинництва відбулося завдяки зростанню цін на зернові культури та збільшенню продажів кукурудзи після її рекордного врожаю у 2018 році.

«На ринках цукру у звітному періоді ціни були на 9% нижче порівняно з 1 кварталом 2018 року, у зв«язку з чим компанія скоротила обсяги продажів на 42%  до 54 тис. тонн», — йдеться у повідомленні.

При цьому, сегмент рослинництва зайняв перше місце в структурі консолідованої виручки (54%). Доходи сегменту зросли в 2,4 рази до €62 млн. Частка експорту підвищилася до 94% порівняно з 83% у відповідному періоді 2018 року.

У першому кварталі «Астарта» традиційно була сфокусована на організації посівної кампанії, яка цього року, враховуючи погодні умови, розпочалася раніше. Особливістю кампанії стало впровадження низки IT-рішень, спрямованих на діджитал-управління виробничими операціями та покращення контролю.

Переробка сої згенерувала виручку у розмірі €24 млн (+15% р/р), тобто стала другою за часткою у структурі консолідованих доходів компанії. Обсяги продажів соєвої олії зросли на 13% до 14 тис. т, соєвого шроту — на 11% до 47 тис. т. При цьому ціни на олію на фоні глобального профіциту знизилися на 9% до 555 €/т, тоді як на шрот підвищилися на 10% до 331 €/т.

Виручка сегменту цукру скоротилася на 44% до €20 млн внаслідок зниження обсягу продажів, пов«язаного з низькими цінами на внутрішньому та глобальному ринках.

«Дворічне перенасичення ринку цукру продовжує пригнічувати рентабельність індустрії в цілому. У відповідь на ринкову ситуацію українські виробники цього сезону зменшили посіви цукрових буряків до 220 тис га (за даними Мінагропроду), в тому числі «Астарта» скоротила площі під цукровими буряками на 12% до 36 тис. га», — додали в компанії.

Доходи від тваринництва зросли на 16% до €9 млн, враховуючи більш сприятливу ринкову ситуацію та завдяки покращенню якісних показників молока.