ТОП-5 кроків адаптації до змін клімату

14 березня 2021, 09:43 3154

Зміни клімату уже ніхто не вважає міфом. Кожен відчув це на собі — потепління, підвищення рівня світового океану, підвищення інтенсивності таких природних явищ як зливи чи урагани. З усіх галузей чи не найбільше страждає сільське господарство.

Про це зазначає на своїй сторінці у Facebook радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен.

Він наводить ТОП-5 актуальних кроків для Нідерландів, які озвучив керівник кліматичної програми Вагенінгенського університету Нідерландів Тім ван Хаттум та які актуальні й для України:

1. Природний захист узбережжя: йдеться про укріплення узбережжя в гармонії з природою.

2. Відновлення заболоченої території: дбаючи про водно-болотні заповідники, знижуються викиди СО2, паралельно отримаємо більше прісної води шляхом відновлення заболочених територій та струмків, створення гирл для річок.

3. Озеленення міст: це допоможе у боротьбі з повенями та перегрівом від сонячних променів. Необхідно висаджувати більше окремих дерев, парків чи навіть створювати «розумні» зелені дахи та міські ферми.

4. Клімат-розумне сільське господарство: йдеться про застосування технологій у рослинництві, що забезпечуватимуть краще поглинання вуглецю, «розумних» систем зрошення та меліорації, які ефективно справляються з надлишком або дефіцитом води.

5. Адаптивне управління водними ресурсами у дельтах річок: необхідно вибудувати чіткі довгострокові плани адаптації управління водними ресурсами до змін клімату.