Підтримка України без загрози для ринків ЄС. Чи можливий компроміс?

13 грудня 2023, 11:15 975

Шлях України до ЄС чіткий, проте в разі її вступу європейська політика потребує перегляду в основних сферах, і сільське господарство є однією з найважливіших.

Про це розповів керівник торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні Альберто Фернандес-Дієс під час ХV Міжнародної конференції «Ведення агробізнесу в Україні».

Він виокремив два ключових питання. Перше — загальна перспектива України в Європейському Союзі. 

«Цієї п'ятниці відбудеться дискусія з Європейською радою щодо того, відкриваємо ми перемовини про вступ України до ЄС чи ні. У цьому контексті ми допомагаємо Україні. Ми очолюємо комісію, яка надала рекомендацію розпочати перемовини, а також допомагаємо Україні адаптуватися до екосистеми, якою є ЄС із погляду правил та інституційних меж», — зазначає Альберто Фернандес-Дієс. 

Друге питання, озвучене керівником торговельно-економічного відділу Представництва ЄС в Україні, — короткострокова перспектива. Зважаючи на ситуацію в Україні, було вжито виняткові заходи, зокрема лібералізація торгівлі, автономні торговельні преференції в червні минулого року. 

«Це було зроблено свідомо. Проте такі дії призвели до певної напруженості в деяких країнах-членах, яку ми намагаємося вирішувати. Ми повинні враховувати занепокоєння наших держав-членів так само, як, я припускаю, Україна хотіла б бути почутою на відстані. Потрібно знайти рішення, яке є прийнятним для продовження реалізації наших політичних цілей, а саме підтримки України зараз, але без загрози для внутрішніх ринків», — наголосив він. 

Зокрема, Альберто Фернандес-Дієс відзначив, що з цього питання вже на зв'язку з польськими представниками. Він також повідомив, що колективне обговорення  відбудеться наступного тижня, де підніматимуться питання спільної політики угоди про лібералізацію транспортних програм, яка б задовольнила нагальну потребу в підтримці України, експорті певних товарів, торговельних потоків.


Світлана Цибульська, AgroPortal.ua