Європейські вчені протестували «шампост»

11 січня 2021, 09:32 4798

Європейські вчені у спільному проєкті розробили технологію, яка дозволяє переробити компост після вирощування грибів шампіньйонів.

Про це на своїй сторінці у соцмережі Facebook пише президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», гендиректор ІМК Алекс Ліссітса.

«Загалом компост для вирощування шампіньйонів має кілька складових, зокрема додають солому, кінський або пташиний послід тощо. Поливають водою, ущільнюють. Та проблема в тому, що потім цей компост потрібно утилізувати. Вихід знайшли: утилізація компосту відбувається через біогазову установку. Пілотний проєкт запустили в регіоні Ріоха, який відомий здебільшого виноробством. Але насправді Ріоха — це ще й найбільший регіон Іспанії, де вирощуються шампіньйони», — додає експерт.

У 2018 р. в рамках європейського проєкту було побудовано біогазову установку, яка якраз і виробляє так званий «шампост» (скомпонували два слова — «шампіньйон» і «компост»). Процес переробки почався у вересні цього року. Потужності — до 100 тис. т.

«Технологія виробництва досить проста: на установці потужністю 50 кВТ побудовано три контейнери, компост заходить у контейнер для гідролізу, потім очищається від каменів та інших сторонніх домішок, додається рідкий дигестат, далі переходить до іншого контейнеру, де відбувається бродіння, потім отриманий газ відокремлюють, рештки сушать на гранули. Ці гранули використовуються для виробництва натуральних органічних добрив. Їх застосовують для вирощування овочів у теплицях та на відкритому ґрунті, а також інших сільськогосподарських культур», — зазначає Алекс Ліссітса.

Європейці протестували добрива у Сербії, де вони показали свою ефективність.