АЧС скоротила поголів'я свиней у Китаї на 16%

23 березня 2019, 11:44 2296

Міністерство сільського господарства Китаю повідомило, що у лютому цього року в господарствах країни нараховувалось на 16,6% свиней менше, ніж у тому ж місяці 2018 року.

Головною причиною серйозного скорочення поголів'я стало поширення африканської чуми свиней (АЧС), пише Pigprogress.net.

Якщо загальна кількість свиней зменшилась на 16,6%, то поголів'я свиноматок скоротилось ще суттєвіше — на 19,1%. У поєднанні з тим фактом, що АЧС в Китаї не вдалось побороти чи хоча б локалізувати, це означає, що поголів'я свиней і надалі стрімко зменшуватиметься.

«Деякі керівники великих сільськогосподарських конгломератів розповіли, що, на їхній погляд, АЧС поширилася на 30-50% китайських свиноферм. А це означає — на кожну п'яту свиню у світі. Тому Китай почне купувати свинину масово — це вже почалося в останні кілька тижнів», — розповів генеральний директор американської сільськогосподарської компанії Alltech Марк Лайонс.

На його думку, справи можуть розвиватися у двох напрямках.

«З одного боку, відсутність прозорості щодо поточної ситуації може призвести до недовіри відносно безпеки свинини, навіть на західних ринках. З іншого боку, стрімке зростання цін та порожні полиці сприятимуть розвитку інтенсивного сільського господарства, оскільки цей сектор забезпечує безпеку харчових продуктів, добробут тварин і прозорість вирішення екологічних проблем, пов'язаних із виробництвом», — прогнозує експерт.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я тварин, з серпня 2018 року Китай повідомив про 117 спалахів африканської чуми свиней в 28 провінціях і регіонах. В Азії вірус з тих пір розповсюдився на Монголію і В'єтнам.