Україна приєднається до Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку

16 лютого 2023, 13:47 1410

Керівна Рада Міжнародного фонду сільськогосподарського розвитку (IFAD) 15 лютого ухвалила рішення про членство України.

Як говориться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства, відповідну заявку Україна подала до Секретаріату IFAD у грудні 2022 року.

«Україна стане повноправним членом фонду з моменту передачі Генеральному секретарю ООН документу про приєднання до Договору про заснування IFAD. Наразі проходять відповідні внутрішньодержавні процедури», — уточнили у міністерстві. 

Зазначається, що членство України у фонді надає можливість отримання українськими сільськогосподарськими виробниками доступних фінансових ресурсів, підтримки аграрного сектору України та міжнародного іміджу нашої держави, як одного з найбільших виробників і експортерів сільськогосподарської продукції на світовому ринку та активного учасника глобальних зусиль із боротьби з голодом, а також посилення політичного діалогу та підтримки з боку IFAD на міжнародних політичних форумах.


Для довідки: Міжнародний фонд сільськогосподарського розвитку (IFAD) є спеціалізованою агенцією системи ООН і кредитно-фінансовою організацією, мандат якої передбачає подолання бідності та голоду в сільській місцевості та країнах, що розвиваються. До складу IFAD сьогодні входить 177 країн світу.

Основним засобом взаємодії IFAD з країнами-членами є виділення позик під низький відсоток або грантів на розробку та реалізацію проєктів з подолання бідності у сільській місцевості, які розподіляє уряд відповідної держави. Позики надаються державам-членам Фонду з числа країн, що розвиваються, на пільгових, перехідних та звичайних умовах під реалізацію схвалених проєктів та програм. Умови позик варіюються залежно від рівня прибутку країни-позичальника (показника частки ВНП на душу населення).