Свинарі просять включити їх до програм держпідтримки

20 березня 2024, 13:55 1723

Асоціація свинарів України надала до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики пропозиції щодо розширення діючих програм держпідтримки на розвиток свинарства.

Як говориться у повідомленні асоціації, у бюджеті України на 2024 рік закладено фінансування низки доступних для аграріїв державних програм підтримки (дотація на голову ВРХ/ДРХ, на 1 га оброблюваних угідь, на переробні підприємства, техніку та кредитування). 

В асоціації підкреслили, що програми фінансової підтримки і пільгового кредитування критично важливі для втілення планів операторів ринку свинини, тому запропонували таке:

1. Зміни до програми «Доступні кредити 5-7-9%», що передбачають включення суб’єктів підприємництва, які провадять господарську діяльність у тваринництві (група 01.4 Секції А), до переліку пріоритетних напрямів, що дасть можливість: збільшити суму кредиту до 150 млн грн; знизити відсоткову ставку для кредиту на фінансування оборотного капіталу з 13% до 7-9%. 

«Зважаючи на те, що з початку війни не працюють програми підтримки тваринництва — часткове відшкодування вартості будівництва/реконструкції та племінних ресурсів, «Доступні кредити 5-7-9%» є єдиною програмою державної підтримки для залучення пільгового фінансування на підтримку та розвиток бізнесу», — пояснили в АСУ.

2. Розширення програми підтримки фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції: 4000 грн на голову свиноматки, але не більше 250 голів. Це дозволить підтримати відновлення і здійснення діяльності малих виробників свинини на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії. За експертними оцінками, потреба у фінансуванні складатиме близько 100 млн грн (близько 25 тис. свиноматок).

3. Відновлення фінансування програм підтримки тваринництва:

  • «Часткове відшкодування вартості тваринницьких об’єктів (будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції)»;
  • «Часткове відшкодування вартості закуплених для подальшого відтворення племінних тварин, а саме телиць, нетелей, корів молочного, молочно-м'ясного та м'ясного напряму продуктивності, свинок та кнурців, вівцематок, баранів, ярок, козематок, цапів, кізочок, цапків, бджолиних пакетів, бджолиних маток, сперми бугаїв і кнурів та ембріонів великої рогатої худоби, які мають племінну (генетичну) цінність».

4. Запровадження програми часткового відшкодування проєктів альтернативної енергетики для тваринництва, адже внаслідок війни тваринницький сектор гостро відчуває потребу у реалізації проєктів із підвищення енергонезалежності. 

«Фонд програми у розмірі 525 млн грн за умови 50% компенсації вартості (без ПДВ) дозволить реалізувати низку проєктів сонячної енергетики для забезпечення потреб ферм, що сукупно утримують 30% промислового маточного поголів’я країни, і десяти біогазових станцій потужністю 1 МВт», — пояснили в асоціації.