Скасування воєнних пільг для бізнесу Мінфін пояснив вимогами МВФ

02 лютого 2023, 12:02 2643

Рішенням уряду затверджено зміни до податкового законодавства, які направлені на відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

Про це говориться у повідомленні Міністерства фінансів України.

«Проєкт закону не має на меті підвищувати податки та не вводить нові ставки податків. Законопроєктом вносяться зміни до Податкового кодексу України та низки законів, якими передбачено з 1 липня 2023 року скасування дії окремих норм законодавчих актів, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України», — говориться у повідомленні.

Зокрема, передбачаються такі зміни:

  • скасовується можливість для ФОП та юросіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи з застосуванням ставки у розмірі 2% від суми доходу;
  • скасовується можливість для ФОП платників єдиного податку І та ІІ групи не сплачувати єдиний податок;
  • відновлюється проведення документальних перевірок;
  • відновлюється перебіг строків, визначених податковим законодавством;
  • відновлюються штрафні санкції за порушення податкового законодавства;
  • відновлюються штрафні санкції за порушення правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування;
  • відновлюються штрафні санкції за порушення порядку використання РРО/ПРРО.

«Ухвалення цього законопроєкту є однією з вимог МФВ у межах Меморандуму нової Моніторингової програми для України (PMB). Йдеться про якнайшвидше відновлення довоєнного стану системи оподаткування. Виконання відповідних маяків меморандуму дозволить відкрити шлях до повноцінної програми співпраці з Фондом (Upper-Credit Tranche), із залученням відповідного фінансування вже цього року», — пояснили в Мінфіні.