Рада готує для агроекспортерів введення дискримінаційних умов за ПДВ

07 травня 2024, 09:24 1365

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) виступила проти норм законопроєкту №10168-2, які передбачають встановлення 14% ставки ПДВ на експорт усіх видів агропродукції, окрім олії, горіхів та меду.

Як говориться у повдіомленні ВАР, відповідна правка №32 була підтримана податковим комітетом ВРУ під час підготовки законопроєкту до другого читання.

В асоціації вважають, що ці норми серйозно погіршать умови діяльності аграрного сектору, спричинять зниження закупівельних цін на агропродукцію та конкурентоспроможності українських агровиробників на міжнародному ринку. А дискримінаційна правка у вигляді збереження 0% ставки ПДВ для експорту олії порушує принцип рівності на ринку.

«Фактично це нові «соєві правки», які не мають логічного пояснення, окрім бажання створити привілеї виробникам олії та горіхів. Задекларовано, що введення оподаткування експорту ПДВ за ставкою 14% необхідне для боротьби з неповерненням валютної виручки. Адже лише після повернення валюти експортери зможуть змінити ставку на 0% та відшкодувати ПДВ. Але проблеми з неповерненням валютної виручки є і під час експорту олії та горіхів. Дані про те, що їх менше, ніж за експорту іншої аграрної продукції, відсутні», — зазначають аграрії.

У ВАР підкреслюють, що запровадження оподаткування експорту 14% ПДВ є невиправданим заходом та надмірним тягарем для аграріїв. Вже передбачена законопроєктом перевірка СМКОР кожної експортної накладної гарантує блокування експорту тіньового зерна, а легальні експортери і так повертають валютну виручку.  

«Якщо ідею зі встановленням 14% ПДВ розглядати як додатковий засіб для боротьби з чорним експортом, то вона повинна або поширюватися на весь аграрний експорт включно з олією, або застосовуватись лише до тих експортерів, у кого є неповернення валютної виручки, як це було раніше передбачено законопроєктом до внесення правки №32», — пояснюють в об'єднанні. 

Всеукраїнська Аграрна Рада звертається до Верховної Ради України і наполегливо закликає народних депутатів не підтримувати правку №32, яка встановлює 14% ставку ПДВ на експорт агропродукції.