IFC виділить Україні $2 млрд на банки, агросектор та МСБ

22 грудня 2022, 18:00 2355

Рада директорів Міжнародної фінансової корпорації (IFC), яка входить до структури Світового банку, підтримала програму фінансування українського бізнесу на $2 млрд.

Про це говориться у повідомленні Міністерства економіки України.

«Основні напрями реалізації цієї програми — торгове фінансування для українських банків, агросектору та підприємців малого та середнього бізнесу. Дуже важливим є і той факт, що керівництво корпорації підтримало пропозицію дозволити IFC працювати з державними компаніями. Це зроблено як виняток для України. Загалом же IFC практично заборонена робота з держкомпаніями», — заявила перший віцепрем'єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

За її словами, Рада директорів IFC також схвалила два окремі проєкти для приватного сектору:

  • для французької компанії EnVivo, яка має агробізнес в Україні;
  • страхування ризиків материнської компанії, що дозволяє вивільнити додатковий капітал (через MIGA) для «Райффайзен банку».

«Пряме кредитування та підтримка  торгового фінансування від IFC, а також страхування від MIGA до закінчення війни — це позитивний знак для багатьох інвесторів, які розмірковують над тим, чи варто інвестувати в Україну саме зараз. Очікується, що таке фінансування мобілізує приватний кредитний капітал, адже IFC зазвичай фінансує не більше 30% вартості проєкту, долучаючи до фінансового консорціуму комерційні банки та інші МФО. Таким чином, загальний обсяг проєктів українських підприємств, що можуть бути профінансовані, може становити більше $6 млрд», — підсумувала Юлія Свириденко.