Банкіри розповіли, що буде з курсом гривні у лютому

01 лютого 2023, 16:17 8102

Курс гривні у січні залишився стабільним, попри попит з боку населення на валюту та підвищений імпорт енергообладнання.

Банкіри очікують, що позитивні новини щодо майбутньої місії МВФ та вже заявлена міжнародна допомога будуть підтримувати гривню у лютому, пише «NV Бізнес».

У лютому очікується чергова місія МВФ в Україні, результатом якої може бути перехід від моніторингової форми до надання фінансування. За даними видання Bloomberg, МВФ вже в березні може затвердити нову програму фінансової підтримки України загальним кошторисом $16 млрд.

Таким чином, банкіри вважають, що у лютому курс гривні буде знаходитися на поточному рівні в 40,5 грн/$.

Гривню підтримає відновлення експортних потоків через очікувану стабілізацію зернового коридору, а також поступове зниження імпорту енергогенераторів, а ритмічне надходження міжнародної допомоги сприятиме можливості НБУ зменшувати коливання курсу.

«Також, за відсутності нових геополітичних ризиків, девальваційні побоювання на готівковому ринку можуть лишатись невисокими. Тож ми не бачимо значних підстав (принаймні зараз) для істотних коливань курсу у лютому», — зазначив директор департаменту аналітичних досліджень Райффайзен Банку Олександр Печерицин.

Директор департаменту казначейсько-інвестиційних послуг «Укрексімбанку» Антон Болдирєв також не прогнозує суттєвих коливань на валютному ринку, особливо враховуючи те, що минулого тижня НБУ підтвердив відсутність підстав до переприв’язки курсу і анонсував подальше поетапне посилення вимог до обов’язкових резервів банків за клієнтськими коштами.

«В перспективі це може стимулювати покращення привабливості депозитних продуктів банків, перенаправляючи частину валютного попиту населення в гривневі активи. Проте ми можемо спостерігати зростання напруги щодо можливої ескалації ситуації на фронті, що може стати фактором підвищеного попиту з боку населення»,— резюмував він.