Аграрії просять уряд надати роз’яснення щодо дії валютного закону

06 березня 2023, 11:17 1945

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану» №2881-ХІ набрав чинності 4 березня.

Про це говориться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

«Зазначений закон передбачає запровадження урядом оновленого механізму експорту деяких зернових та олійних культур. Тобто закон надає право Кабінету Міністрів України запроваджувати режим експортного забезпечення з метою державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності та особливостей здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту визначених у законі товарів», — пояснили в УКАБ.

Рішення Кабміну про запровадження режиму експортного забезпечення повинно містити:

  • строк запровадження режиму експортного забезпечення;
  • перелік товарів, щодо яких запроваджується режим експортного забезпечення;
  • мінімальні експортні ціни на товари, щодо яких запроваджується режим експортного забезпечення.

«Зокрема, при запровадженні урядом нової процедури експорту платники податків із метою здійснення експорту товарів, визначених у рішенні уряду, мають скласти та зареєструвати в ЄРПН податкову накладну до дати подання митної декларації для митного оформлення такої операції. 

Наголошуємо, що станом на сьогодні урядом не запроваджено режим експортного забезпечення, що означає, що експорт здійснюється за стандартною процедурою, без будь-яких змін», — додали в УКАБ.

Проте експортери вже зіштовхнулися з відмовою митних органів у оформленні вантажної митної декларації, аргументуючи це відсутністю попередньо зареєстрованої податкової накладної на товар, який експортується. Така ситуація вкрай негативно впливає на діяльність підприємств та стримує наповнення Державного бюджету від експортних операцій. 

«З метою розблокування експорту зернових та олійних культур звертаємося до уряду з проханням якнайшвидше надати роз'яснення Державній митній службі України щодо застосування положень Закону України №2881-ХІ та наголосити, що експортери повинні будуть реєструвати податкові накладні до процедури митного оформлення лише після запровадження Кабінетом Міністрів України режиму експортного забезпечення», — підсумували в асоціації.