За перемогу у конкурсі Неймовірні села України дають 100 тис.грн на розвиток сільських територій

21 липня 2020, 06:46 3044

Онлайн-видання AgroPortal.ua у партнерстві з Посольством Королівства Нідерландів в Україні оголосило про старт прийому заявок на V Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України 2020».

Формат конкурсу: відбір неймовірних сіл, акцент на проєкт конкурсанта: розвиток сільських територій, охорона навколишнього середовища, управління відходами, відновлювальна енергетика, зелений туризм, реконструкція історико-культурної спадщини.

«Чотири роки тому AgroPortal.ua започаткував конкурс «Неймовірні села України» з метою популяризації внутрішнього зеленого туризму. За цей час, ми зробили промоцію не десяткам, а сотням неймовірним локаціям, які стали улюбленими для багатьох туристів. — зазначає керівниця проєкту AgroPortal.ua Алла Стрижеус. — Проте з популяризації зеленого туризму конкурс два роки тому трансформувався. Нині основна мета — популяризувати стале управління і збереження екосистеми, біорізноманіття та адаптацію до змін клімату в рамках ведення сільського господарства та землекористування, соціальну відповідальності місцевого бізнесу, промотувати дотримання принципів ощадливого ведення сільського господарства та кругового виробництва, підвищення привабливості життя в селі, тощо».

Підтримує соціальну ініціативу AgroPortal.ua Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

«У сільській місцевості мешкає близько третини українців, але за останні  20 років селян поменшало майже на чверть. Головна причина вимирання сіл — демографічна. На загал середній вік сільського та міського населення майже не різниться (40,5 та 40,7 років відповідно), але в сільській місцевості ситуація дуже неоднорідна: що дрібніше село, то воно «старіше». Ще один чинник знелюднення та «старіння» сіл — трудова міграція. Виїзд людей із сільської місцевості стимулює соціально-економічні проблеми, які мають загострений характер. Цю ситуацію можна і треба змінювати. Тому питання щодо відродження українського села з кожним роком набирає все більшої актуальності», — стверджує заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» та генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса, переконаний, що Україні варто заглиблюватися у розвиток сільських територій, а не зупинятися виключно на розвитку сільського господарства на селі.

«Інфраструктура, медицина, освіта у сільській місцевості у більшості регіонів бажає кращого, подекуди відсутня повністю. Саме через нерозвинену соціальну сферу молодь не бажає повертатися до села. Не буде молоді на селі — не буде і майбутнього в українського села. Такі проєкти, як «Неймовірні села України» демонструють, що окремі громади вже діють: відновлюють інфраструктуру, турбуються про біорізноманіття, екологію, розвивають зелений туризм. Самотужки зробити це складно, тому подібні проєкти надважливі, адже за часи існування конкурсу його партнери допомогли втілити проєкти у селах і з благоустрою, і з утилізації відходів, і з формуванням кооперативів», — говорить Алекс Ліссітса.

За перемогу у конкурсі громада села отримає 100 тис.грн на реалізацію бізнес-проєкту від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

«Конкурс сприяє розвитку сільських територій, регіональної економіки і самоврядування, адже учасники виходять на національний та глобальний рівні не лише з проблемами, але й пропонують  шляхи їх вирішення. Учасники конкурсу і спостерігачі вивіряють з експертами вектори розвитку, надихаються успіхами та новими ідеями, знаходять партнерів та однодумців.  Конкурс пропагує стале управління природними ресурсами, збереження екосистеми і біорізноманіття. Зміни клімату та економічні коливання потребують від сільських громад нових знань, щоб ефективно адаптуватись та впроваджувати сталі, ощадливі та кругові принципи ведення сільського господарства та землекористування.  Впевнений, що дискусія в рамках цього проекту підштовхне громади до зміни внутрішньої політики сіл і сприятиме зміцненню співпраці з підприємствами, які ведуть свою роботу на їх територіях», — коментує радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен.

Крім головного подарунка переможцю, компанія «Бейкер Тіллі Україна» допоможе одному з 10-ти сіл, котрі пройдуть до етапу онлайн-голосування, в реалізації їхнього бізнес-проєкту.

«Вже третій рік поспіль компанія «Бейкер Тіллі Україна» підтримує проєкт «Неймовірні села України». Ми бачимо як із кожним роком все активніше сільські громади приймають участь, надсилаючи дуже різноманітні, цікаві плани щодо розвитку місцевості та громади в цілому. Це надихає! Україна — це не лише великі міста, а й велика кількість сільських територій, які потребують гарної розвиненої інфраструктури», — вважає співзасновник та керуючий партнер «Бейкер Тіллі Україна» Олександр Почкун.

Всеукраїнська асоціація громад одному із сіл-фіналістів надасть комплексний консультаційний супровід громади на період становлення після місцевих виборів.

«Бюджетних ресурсів держави для розвитку села ніколи не вистачало і не вистачатиме. Тому вкрай важливими є успішні приклади розвитку сіл на основі місцевої ініціативи. Саме такі цікаві, успішні й оригінальні приклади сільського розвитку з року в рік виявляє конкурс, який є цінним майданчиком, на якому відкриваються нові ідеї розвитку сільських громад, нові способи мобілізації усіх доступних ресурсів, у тому числі найважливішого ресурсу громади — знань, досвіду, вмінь та енергії людей», — говорить директор з розвитку Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк.

П'ятірка сіл-фіналістів конкурсу отримає річну передплату на журнал Agroexpert та набір спеціалізованої аграрної літератури.

«За період карантину містяни активно потяглися в село. Мальовнича природа та свіже повітря стали спасінням від стресів сьогодення. Кажуть, що серед програмістів навіть модно стало працювати не з Балі, а з українського села. Тож варто очікувати на більшу кількість сіл-конкурсантів із неймовірними ідеями.  А ще завдяки конкурсу ми побачили, яка ж гарна наша країна — тут тобі каньйони, там замки, гори, ліси. Мандрувати й мандрувати неймовірними селами України!» — зазначає директор журналу Agroexpert Ольга Сидоренко

На думку громадської діячки та в.о. міністра аграрної політики та продовольства України у 2019 р. Ольги Трофімцевої, розвиток сільських територій в Україні має займати місце серед топ-3 завдань Уряду на найближчий час.

«При правильному підході сільські території — це не стільки про агровиробництво, це про економічний розвиток країни і якість життя її громадян. Розвиток сільських територій має включати в себе механізми підтримки розвитку несільськогосподарського підприємництва на селі, включаючи зелений туризм, готельний, ресторанний бізнес та малі потужності з переробки сільгосппродукції, а також розвиток відповідної соціальної та транспортної інфраструктури. Одним з головних факторів успіху розвитку сільських територій в Україні є розвиток підприємницьких ініціатив та МСБ на селі», — стверджує Ольга Трофімцева.


Більше інформації про конкурс

Анкета для участі в конкурсі