В Україні обирають кращий бізнес-проєкт розвитку сільських територій

07 жовтня 2020, 08:00 2103

На сайті онлайн-видання AgroPortal.ua до 1 листопада 2020 року триває голосування, в ході якого визначиться 5 сіл-фіналістів V Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020».

Фіналісти у грудні захищатимуть бізнес-проєкти перед членами Експертної ради. Громада-переможець отримає 100 тис. грн на реалізацію бізнес-проєкту від головного партнера конкурсу — Посольства Королівства Нідерландів в Україні.

«Конкурс сприяє розвитку регіональної економіки. Села-учасники мають змогу вийти на глобальний рівень, розповісти світовій спільноті про наболіле. Натомість — отримати реалістичний вектор для розвитку, — говорить радник з питань сільського господарства Посольства Королівства Нідерландів в Україні Рейнауд Наутен. — Конкурс також пропагує стале управління і збереження екосистеми, біорізноманіття та адаптацію до змін клімату в рамках ведення сільського господарства та землекористування. Пропозиції, що базуються на принципах ощадливого ведення сільського господарства та кругового виробництва, матимуть пріоритет. Сподіваємося, що це підштовхне громади до зміни внутрішньої політики сіл та підприємств, які знаходяться на їхній території».

N.B.! Рейнауд Наутен: Неймовірні села України дають можливість громаді вийти на глобальний рівень

У редакції AgroPortal.ua зазначають, що найбільш активними при подачі заявок були жителі Запорізької, Вінницької, Хмельницької та Чернігівської областей.

«Цього року ми отримали 212 заявок з усіх областей України (минулого — 115). Це говорить про те, що громади прагнуть до розвитку, до вдосконалення і покращення життя села. Є громади, які потребують співфінансування, є ті, яким необхідне повне фінансування, — зазначає керівниця проєкту AgroPortal.ua Алла Стрижеус. — 100 тис. грн, котрі отримає село-переможець Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020», не є сумою, яка може вирішити глобальні проблеми громади. Але сама участь уже дає поштовх до розвитку. Ми допомагаємо громадам капіталізувати те, що вони і так мають. Іноді потрібно подивитися на себе зі сторони, щоб дати новий поштовх до розвитку».

Назва села та область Бізнес-проєкт
1 Андріївка, Дніпропетровська область Забезпечення молоком екстра та вищого класу учнів місцевої школи
2 Більськ, Полтавська область Створення колоритного скіфського закладу харчування на базі мобільного фургончика
3 Воєводське, Луганська область Удосконалення зони відпочинку в парку
4 Головчинці, Хмельницька область Виробництво лікарських зборів та чаїв
5 Горбове, Чернігівська область Облаштування та озеленення прибережної зони відпочинку навколо озера
6 Заболотці, Львівська область Створення мініпекарні «Домашня пекарня»
7 Івановичі, Житомирська область Створення спортивного майданчика у громадському просторі
8 Козирка, Миколаївська область Створення кемпінгу для відпочинку туристів
9 Маломиколаївка, Дніпропетровська область Виробництво цукатів із овочів та фруктів
10 Очканівка, Полтавська область Розповсюдження видів продукції СОК «Правильні бджоли», що працює в сфері бджільництва
11 Підгайці, Волинська область Впровадження комплексного підходу до поводження з твердими побутовими відходами
12 Поляна, Закарпатська область Благоустрій бювету
13 Саджавка, Івано-Франківська область Освітлення вулиць автономними ліхтарями
14 Санжійка, Одеська область Створення музею вирощування сільгоспкультур Південного регіону
15 Сосонка, Сумська область Вирішення питання з опаленням адміністративних будівель, які мають твердопаливні котли

Проголосувати за бізнес-проєкт села


Для довідки: крім головного подарунка переможцю, компанія «Бейкер Тіллі Україна» допоможе одному з 15-ти сіл, котрі пройшли до етапу онлайн-голосування, в реалізації їхнього бізнес-проєкту.

Всеукраїнська асоціація громад одному із сіл-фіналістів надасть комплексний консультаційний супровід громади на період становлення після місцевих виборів.

П'ятірка сіл-фіналістів конкурсу отримає річну передплату на журнал Agroexpert та набір спеціалізованої аграрної літератури.

Онлайн-видання AgroPortal.ua проводить конкурс «Неймовірні села України» вже вп’яте. За цей період понад 700 сіл взяло участь у конкурсі, 20 із них реалізували свої бізнес-проєкти розвитку сільських територій та отримали можливість співпрацювати із міжнародними компаніями та організаціями.