В Україні назріває масштабний скандал щодо відшкодування ПДВ

13 травня 2020, 20:26 6575

В Україні назріває масштабний скандал, пов'язаний з намаганням нового керівництва Податкової служби України призупинити автоматичне відшкодування ПДВ експортерам.

Про це AgroPortal.ua повідомляють учасники ринку.

Один із співрозмовників видання наголошує, що «автоматичне відшкодування ПДВ було впроваджено Урядом Гройсмана, зокрема за особистого сприяння тодішнього міністра Данилюка. Нині Податкова служба України за сприяння Служби безпеки України запустила «новий проєкт», керуючись Ухвалою районного суду міста Житомира, щодо масштабних махінацій у поверненні ПДВ, одним махом записавши у «братську могилу» велику кількість компаній, які займаються на лише експортом сільськогосподарської продукції, але і імпортом її складових, у тому числі палива, насіння, тощо».

Співрозмовники видання припускають, що, очевидно, Податкова служба України має намір показати, що не можна проводити автоматичне відшкодування, а все це зводиться до того, щоб повернутися до ручного режиму.

За словами генерального директора асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Романа Сластьона, в УКАБ надходить тривожна інформація від членів асоціації стосовно блокування їхньої роботи з боку СБУ.

«Зокрема, мова йде про те, що в рамках розслідування Служби безпеки України схем по оптимізації сплати ПДВ деякими підприємствами, за сприяння керівництва Податкової служби України, до цих схем були залучені деякі сільгосппідприємства. При цьому, на ці підприємства не було направлено жодних запитів, а це було зроблено лише на основі певного аналізу даних. Зокрема, були арештовані рахунки підприємств, що фактично паралізувало роботу і проведення розрахунків та проведення посівної. Такі дії неприпустимі в умовах карантинних обмежень та посівної кампанії, адже продовольча безпека має бути на першому місці і блокування роботи сільгосппідприємств є абсолютно недопустимим», — зазначає Роман Сластьон.

За його словами, УКАБ готова захищати інтереси сільгоспвиробників та готує звернення до органів влади, Кабінету Міністрів України, СБУ та до суду.

Учасники ринку, з якими вдалося поспілкуватися AgroPortal.ua припускають, що це «закінчиться величезним скандалом, до якого вже зараз потрібно готуватися податковим і, відповідно, ситуація, яка виникне, не сприятиме залученню інвестицій в Україну, а, навпаки, додасть роботи Виконавчому комітету реформ та його новому очільнику Міхеїлу Саакашвілі».