В Україні понад 500 га насаджень мигдалю і жодного сорту в Держреєстрі

02 квітня 2020, 08:00 4193

Виробництво мигдалю в Україні є перспективним напрямком аграрного бізнесу.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua зазначив віце-президент Всеукраїнської громадської організації «Українська горіхова асоціація» та керівник фермерського господарства ім. академіка Унанова Василь Бабанський.

На його думку, головною проблемою цього сегменту на даний час є відсутність в українському Держреєстрі сортів мигдалю.

«Над цим ми працюємо з молдовськими колегами, і вже маємо перші результати, — говорить Бабанський. — Ми передали чотири сорти мигдалю до державної реєстрації: два української селекції та два україно-молдовської. Це результат нашої спільної роботи з молдовським Інститутом садівництва. Дуже сподіваюсь, що ліквідація Міністерства аграрної політики та продовольства не вплине на строки розгляду наших заявок та своєчасно будуть зареєстровані перші сорти мигдалю в Україні».

Додає, що у їх розпліднику на осінь уже будуть саджанці цих сортів, які пропонуватимуть для закладки мигдалевих садів.

Клімат півдня України має сприятливі умови для вирощування цієї культури, розповідає фахівець. Тим більше, це дуже вигідна справа. Мигдаль — малозатратна, жаростійка культура, яка фактично не потребує поливу, не так піддається хворобам порівняно з іншими культурами, а найголовніше — ринок мигдалю повністю відкритий.

В одній лише Одеській області висаджено майже 200 га садів мигдалю. Загалом в Україні площі насаджень складають близько 500 га. В офіційній статистиці поки що ці дані не мають відображення.

«У нас є чудовий приклад — Молдова. Ця країна за 5 років збільшила експорт мигдалю в 10 разів! Виходячи із досвіду молдовських колег, ми напрацювали напрямки розвитку мигдального садівництва в Україні, і готові до виробництва не тільки саджанців, але й надати кваліфіковані консультації та організувати супровід молодих садів до початку плодоношення», — підсумував Василь Бабанський.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua