В переліку малодіяльних станцій відбулася ротація

01 вересня 2020, 10:30 6022

«Укрзалізниця» з 31 серпня 2020 р. запровадила новий перелік малодіяльних станцій. До нового списку увійшли 248 станцій. В переліку відбулася ротація — 82 станції виключили з нього, 90 нових станцій додали. До запровадження нового переліку, станом на 30 серпня 2020 р. в списку малодіяльних перебувало 240 станцій.

Експерт з аграрної логістики Олексій Шахов прокоментував AgroPortal.ua, що зважаючи на той факт, що діяльність чиновників «Укрзалізниці» стосовно тарифів, застосування нормативно-правової бази не контролюється ані профільним міністерством, ані правоохоронними органами — чиновники «Укрзалізниці» на власний розсуд визначають, яким станціям бути в списку та сплачувати додаткову плату, а яким з нього зникнути. Визначають на власний розсуд, наскільки станція «збиткова» та скільки їй збитків «намалювати».

«Аналізуючи порядок проведення «рейтинг-аналізу» діяльності вантажних станцій та фактичну схему, за якою відбувається виключення станцій зі списку малодіяльних, жодної логіки між ними немає, прослідковується корупційна складова. Зі списку зникають станції, на яких за рік відвантажено та прийнято від нуля до 10 вагонів, і додаються станції, на яких працює 3-4 підприємства, які за рік здійснюють навантаження по 600-750 вагонів», — коментує Олексій Шахов.

На його переконання, ротація зі станціями дуже вигідна «певним» елеваторним підприємствам, які отримують частину вантажопотоку малодіяльних на себе. Досить сумна ситуація для доріг України, оскільки частина вантажопотоку, яка мала б їхати залізницею, поїде автомобілями.

«Не виключено, що після публікації нового списку найближчим часом з нього будуть зникати певні станції на загадкових підставах», — припускає Олексій Шахов.

Новий список «малодіяльних» станцій можна переглянути в «АС Месплан»