Україна скоротила виробництво маку вдвічі

24 жовтня 2019, 14:23 2728

Україна цього року зібрала 1500 т маку, тоді як у 2018 р. — 3000 т.

Ще раніше ця цифра сягала 20 тис. т, розповів у коментарі AgroPortal.ua генеральний директор Науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України» Юрій Грей.

За його словами, зменшення посівних площ під маком — результат невідрегульованого законодавства. Тому на сьогодні замість 50-60 господарств його вирощують лише чотири.

«Вимога до сільсьгоспвиробників встановлювати державну охорону тягне за собою збільшення собівартості маку. Таку постанову Кабінету міністрів пролобiювало Міністерство внутрішніх справ. Для одного господарства охорона обходиться в 5-10 млн грн», — каже він.

Коли в 2016 році охорона була приватною, собівартість маку впала на 30%. Нині український мак дорожчий за іноземний. За кордоном такої практики немає, додає виробник.

На його думку, повноваження з видачi дозволiв на посiв маку потрібно передати від Нацполіції до органу ліцензування, комісія від якого перевірятиме відповідність декларацій, які заявлятиме сільгоспвиробник. Для цього потрібно повернути в дію постанову Кабінету Міністрів України №282 від 6 квітня 2016 року в частинi охорони посiвiв маку та вiдрегулювати постанову КМ про охорону об'єктiв.

Зараз під час подання документiв на посiв маку Нацполiцiя не видає дозвiл на посів без договору з державною службою охорони МВС. Потрібно, щоб його та лiцензiю видавав один i той же контрольний орган.

«Моє підприємство на ринку з 2002 року. Раніше експортували мак до Туреччини, Австрії, Німеччини, Білорусії. Нині цього немає», — зазначив гендиректор «Мак України».

Також він додав, що існують проблеми з якістю маку, тому виробники хлібобулочної продукції нині почали надавати перевагу іншим наповнювачам.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua