Яблука — вигідніші за сливи, але сливи — це перші гроші

26 січня 2021, 08:00 3205

Вирощувати яблука вигідніше за сливи, але слива — це можливість для садівників отримати перші гроші.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів агроном із садівництва ПП «Аграрна компанія 2004», що входить до холдингу Vitagro, Олександр Баран.

«Звісно, ріпаком чи пшеницею зараз набагато вигідніше займатися. Але, по крайній мірі, вирощування слив — це не збиткова справа», — говорить агроном.

Основний прибуток підприємство все ж отримує від яблук та груш.

«Урожайність сливи не така й велика, ціна — теж. Але якщо яблук можна зібрати 60 т/га, то слив більше 25 т отримати дуже важко. Ціна на них практично однакова. Умовно кажучи, яблуко коштує 10 грн/кг, і слива теж 10 грн/кг», — розповідає Олександр Баран.

Додає, що минулого року врожай слив виріс, результатами задоволені.

Під сливами зараз мають 10 га молодого саду. Це додатковий напрямок, основний — яблука. Практично все вирощене постачають на свіжий ринок, на переробку йде незначна частина, некондиція.

«Збільшувати площу не плануємо. В середньому ми збираємо 200 т урожаю. Цього достатньо, щоб сформувати партії на продаж», — говорить Олександр Баран.

N.B. Міжнародний рік овочів і фруктів. Місце України в ІНФОГРАФІЦІ

Разом з тим, садівництво несе свої ризики, у тому числі, пов«язані зі зміною клімату.

«Торік по сливам вдарили морози. Сподіваємося, що це не стабільна тенденція, а скоріше виняток. Хоча частину урожаю ми втратили», — згадує агроном.

При цьому зазначає, що теплі зими зумовлюють краще перезимування шкідників і хвороб. Тому в залежності від погодних умов коригують технологію.

В останні дні по Україні спостерігалися сильні морози. Проте Олександр Баран зазначає, що якогось помітного вплину вони не справили, адже були недовготривалими.

«Якби температура нижче -20 градусів трималася зо 2 тижні, це, ймовірно, і вплинуло б на шкідників, хвороби, саму деревину. Але у нас сильний мороз тримався тільки один день», — пояснив він.


Для довідки: ПП «Аграрна компанія 2004» розташована у Хмельницькій області та має під садами 550 га. Переважно це яблуні, під які відведено понад 300 га. Також вирощують груші, черешні, чорну смородину та сливу.

Окрім того, підприємство має власний холодильник із регульованим середовищем потужністю 5 тис. т.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua