Прогноз: Ціни на гірчицю дещо виростуть, далі — стабілізація

20 лютого 2021, 08:00 3603

Подорожчання гірчиці, яке спостерігалося в кінці 2020 — на початку 2021 року є швидше не зростанням, а відновленням ціни на цю сільськогосподарську культуру.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловила аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

«Якщо на початку 2018 року ціна попиту на умовах CPT на жовту гірчицю становила 19 тис. грн за тонну, а на білу 24 тис. грн, то максимально низька ціна, яка припала на кінець 2019 року була 10,5 тис. грн та 13 тис. грн відповідно», — згадує вона.

Основними факторами такого падіння аналітик називає надлишкову пропозицію на ринку в комбінації з підвищеною ціновою конкуренцією на світових ринках.

Шляхом коригування посівних площ гравцям ринку вдалося оптимізувати пропозицію на українському ринку, що призвело до зростання/відновлення ціни до рівня 20,5 тис. грн за 1 т жовтої гірчиці та 20 тис. грн за 1 т білої гірчиці, говорить Литвин.

В найближчій перспективі вона прогнозує незначне зростання та стабілізацію ціни на насіння гірчиці.

Подальше його зростання буде обмежуватися світовими цінами, так як гірчиця в першу чергу являється експортно орієнтованою культурою, додає аналітик УКАБ.

N.B. Аграріям радять не захоплюватися: про ціни на гірчицю, та для кого її вирощують в Україні

За її словами, в 2020 році частка експорту насіння гірчиці становила 90-95% від вироблених обсягів. Було експортовано 17,8 тис. т, що на 13% нижче аналогічного показника минулого року.

Найбільшими країнами-покупцями насіння гірчиці були Німеччина, Нідерланди, Угорщина, Румунія та Греція.

«Сукупно ці країни згенерували 82% експортної виручки України», — підсумувала експерт.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua