Прогноз: Горіхових насаджень поменшає, а з експортом будуть проблеми

27 квітня 2020, 08:00 4127

Цього року виникне складність з транспоруванням українських горіхів на експорт. Такими можуть бути наслідки коронавірусу для галузі.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua сказав почесний президент Української горіхової асоціації Володимир Пахно.

За його словами, їхній урожай буде приблизно таким, як і минулого року: 105-112 тис. т. На сьогодні українські садівники у 2020 р. посадили горіх на площі до 300 га (140 га – фундук, решта – волоський горіх).

«Насаджень буде менше, ніж в 2019 році в зв'язку зі змінами в програмі компенсацій та через проблеми з доставкою саджанців волоського горіха з Франції і Молдавії, фундука – з Італії», – розповів експерт.

Пахно повідомив, що садівники працюватимутьпереважно з українськими розплідниками, хоча і тут можуть бути проблеми з логістикою.

«З огляду на пандемію буде обмежений ринок китайського горіха в Європі. Тому ми відправимо приблизно 80 тис. т. грецького горіха за кордон. Нагадаю, Україна в минулому році експортувала понад 100 тис. т горіха в шкаралупі – це рекорд останніх років», – зазначив він.

Експерт наголосив, що вже кілька років поспіль надходження валюти від експорту горіхів складаютьпонад половину всіх валютних коштів, що поступають від продажу всієї продукції садівництва країни. Лише за 2019 р. реалізовано горіхів на загальну суму $138,6 млн, що становить 53,3% від реалізації всієї плодово-ягідної продукції України ($206,2 млн), роз’яснив він.

Зупинився експерт і на ціновій політиці.

«Закупівельні ціни у населення в Україні можуть змінюватися. Наприклад, в Європі ціни минулого року були мінімальними через додаткові обсяги з Чилі і США», – сказав він.

За його прогнозами, у цьому році оптова вартість українського горіха буде такою: $0,8-$1,1/кг – в Україні і $1,8 – 2.4-$/кг – в Європі, ядро – 120 грн/кг і $6-$8/кг – в Європі.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua