Посадковий матеріал ранньої картоплі подорожчає на 30-40%

27 лютого 2020, 12:53 2305

Цьогоріч українці садитимуть більше ранньої картоплі. Все через те, що ціни на неї останнім часом істотно зросли.

Про це в коментарі для AgroPortal.ua розповів директор «Агріко Україна» Микола Гордійчук.

Також, за його словами, у зв'язку з тим, що в Україні збільшилися обсяги переробки картоплі на чіпси, у цьому сезоні більше закуповуватимуть ті сорти, які йтимуть на переробку.

«Чи розширять виробники насіннєвого матеріалу свої площі під культурою, поки що важко сказати. Це стане відомо після так званого сезону імпорту: у березні-квітні. Тоді й зможемо порахувати, наскільки більше завезли у порівнянні з минулим сезоном ранніх сортів та під переробку, оскільки їх переважно доставляють до нас з Німеччини та Нідерландів», — каже він.  

Також Гордійчук дав прогноз щодо цінової політики на картоплю. На його думку, посадковий матеріал може здорожчати на 30-40%. Нині ціна на насіннєву картоплю становить від 12 до 20 грн/кг.

«Вартість залежить від сорту, репродукції та якості насіннєвого матеріалу. Ми, як виробники, радимо купувати його тільки у господарствах, які є в реєстрі виробників насіння і продають сертифіковане насіння», — зазначив він.

На його думку, ціни на столову картоплю будуть залежати від погоди і того, як змінюватиметься клімат.

«Якщо буде засуха й брак вологи, що ми вже зараз спостерігаємо, це може відобразитися на врожайності й ціні відповідно. Ще на вартість культури вплинуть і залишки попереднього сезону», — розповів експерт.

Він зазначив, що у цьому сезоні ціна на цей вид картоплі була досить високою.

«А от якою ж буде вартість ранньої картоплі, поки говорити зарано», — додав Гордійчук.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua