На курс валют більше впливає імпорт енергоносіїв, ніж експорт зерна

16 серпня 2021, 08:00 2347

Укріплення гривні, що спостерігається в Україні, пов’язане не стільки з початком сезону експорту зерна, як закінчення холодного сезон із великим обсягом імпорту енергоносіїв.

Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив заступник директора «Реал-тренд» Сергій Гриценко.

Він звертає увагу, що курс валют має схильність до укріплення по цілій низці факторів.

«У цьому сезоні також ми можемо бачити деяке укріплення національної грошової одиниці, але воно загалом вкладається в рамки нормального економічного коливання валюти», — вважає фахівець.

Водночас він додає, що курс валюти критично не впливає на ціни зернових.

Взагалі фактори сезонності (падіння цін в зв'язку з валовим збиранням, курс валюти, логістичні проблеми) в цьому році перекриваються суттєвими проблемами із врожаєм в традиційних  світових регіонах-лідерах по збору зерна (США, Канада) і зростанням цін на сировинні продукти.

N.B. Експорт зерна & курс валют: реальні причини зміцнення гривні

Чи є сировинне зростання так званим «суперциклом» — періодом переоцінки товарів в зв'язку із світовою інфляцією витрат, чи цей процесс пов'язаний із величезною монетарною масою грошей, які були емітовані для боротьби із ковід-пандемією, достеменно Сергій Гриценко сказати не береться.

«Але однозначно, що агротовари в серйозному зростаючому тренді, можливо навіть не на один сезон», — говорить він.

Достатньо великий урожай, безсумніво, вплине на курс валюти, але, на його погляд, НБУ достатньо професійно знімає з ринку «зайву пропозицію валюти», яка знадобиться вже в осінньо-зимовий період.

Експерт також додає, що на курс впливають ціни на енергоносії, металопродкуцію та агропродукцію.

«Перші формують левову частку імпорту, інші — переважну частину експорту. Без сумніву, стан внутрішньої економіки — головний фактор формування курсу. Зростаюча українська економіка потребує багато ресурсів, переважно імпортних (сировина, товари критичного імпорту), а зростання в основному у нас проходить в періоди вдалої експортної кон'юнктури», — говорить заступник директора «Реал-тренд».

Аграрний сектор формує 35% валютної виручки і це дуже багато, додає він. Звичайно, при зростанні цін це прискорює зростання, але цей час потрібно використати на перихід на експорт якісно іншої харчової продукції.

Для порівняння, питома вага агроекспорту в розвинених країнах є меншою за 10%.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua