Думка: Через неефективне господарювання аграрний сектор щороку недоотримує 500 млрд грн

03 грудня 2020, 14:33 1954

Потенціал рослинництва в Україні не використовується в повній мірі, й аграрний сектор економіки щороку недоотримує близько 500 млрд грн прибутку. Це величезний невикористаний потенціал, який можна було спрямувати на покращення рівня життя селян і розвиток інфраструктури сільських територій.

Про це повідомила заступник директора Інституту тваринництва НААН з наукової роботи, д. с.-г. н., старший науковий співробітник Ірина Ткачова під час онлайн-дискусії «Кластери — взаємодія, інновації, комерціалізація».

«Сьогодні продуктивність орної землі в Україні в три рази менша, ніж у країнах Європи, через те, що в більшості агропідприємств відсутні сівозміни, внесення добрив проводиться без урахування виносу поживних речовин і аналізу ґрунту», — вважає Ірина Ткачова.

За її словами, не краща ситуація і в тваринництві, адже в Україні продовжує знижуватися кількість сільськогосподарських тварин.

«Станом на 1 вересня поголів'я ВРХ зменшилось на 6,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також скоротилося поголів«я свиней на 2%. Наразі в Україні налічується 254,7 млн голів птиці, що на 4,1% менше, ніж рік тому. За січень-жовтень поточного року зменшилось на 4,1% виробництво молока», — зазначає Ірина Ткачова.

Вона звернула увагу, що виробники сільськогосподарської сировини мають найнижчі доходи в порівнянні з переробними і торговельними організаціями. За словами Ірини Ткачової, у структурі вартості готових продуктів собівартість її отримання складає 25-30%.

«Спроба вирішити проблему нееквівалентності на основі розвитку агропромислової євроінтеграції поки не дає результатів. Вирішення цих проблем вбачається у формуванні та розвитку агропромислових кластерів. Кластерна модель виробництва передбачає міжгосподарське мережеве територіальне об»єднання взаємодоповнюючих підприємств, що співпрацюють між собою на контрактній основі, формуючи замкнений технологічний цикл виробництва», — стверджує Ірина Ткачова.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua