Із власності держави зникло 700 тис. га сільгоспземель

21 листопада 2019, 16:56 2249

З власності держави за 20 років зникло 600-700 тис. га землі сільськогосподарського призначення.

Такими оцінками під час презентації використання супутникових даних та штучного інтелекту для боротьби з тіньовим ринком землі поділився міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

«Ми зараз закінчуємо інвентаризацію сільськогосподарської землі й можемо сказати, що за 20 років з власності держави зникло до 700 тис. га землі. В Ізраїлі нараховується приблизно 300 тис. га сільгоспземлі. Тобто ми втратили два Ізраїля», — говорить міністр.

Це означає, що попри мораторій якимось чином земля була виведена з власності держави.

«Наскільки законно — питання до правоохоронних органів», — додає він.

Милованов також продемонстрував напрацювання по платформі GeoportalUA. Це сервіс з відкритими даними, який за допомогою космічного моніторингу допоможе зробити використання земель прозорим.

«Ми можемо дивитися, що де вирощується з року в рік, мати реальну статистику по використанню земель, — говорить міністр. — Це дасть розуміння, яка потрібна інфраструктура: де будувати дороги, елеватори, де потрібна залізниця. Бо коли половина продукції вирощується в тіні, дуже складно побудувати правильну інфраструктуру».

Також Милованов додав, що за оцінками міністерства, тіньовий обіг землі сільськогосподарського призначення в Україні становить 10 млрд грн.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua