Кількість органічних виробників на Львівщині зросла у півтора рази

13 квітня 2021, 10:22 2666

Кількість виробників органічної продукції у Львівській області за останні п’ять років зросла у півтора рази.

Про це під час XXХХІ Регіонального Форуму «Органічна Україна 2021» розповіла директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяна Гетьман.

«Станом на 2020 рік зареєстровано 39 господарство органічного напрямку. Це невелика кількість, з огляду на те що всього у нас працює близько 800 суб’єктів господарювання, але динаміка позитивна», – сказала вона.

Орієнтовний обсяг експорту органічної продукції торік склав 8,8 тис. т. Переважно це рослинницька група. 90% в структурі експорту складають ягоди: малина, полуниця, ожина і смородина.

«Окрім ягід ми виробляємо продукти з доданою вартістю. Це органічний сік, олія тощо. Вони йдуть на експорт до країн Європейського Союзу», – додає Гетьман.

За її словами, цей ринок є головним споживачем української органічної продукції, і залишатиметься таким надалі.

«Сьогодні до 30% полиць європейських супермаркетів заповнені органікою. Це продукція з доданою вартістю, і дуже часто вона виробляється саме з української сировини», – уточнює директор Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА.

Ринок органічної продукції в Україні тільки розвивається, але розвивається досить швидко. Зростає зацікавленість серед самих фермерів. «У 2020 р. площі органічних посівів збільшено на 660 га, і зараз маємо 2,8 тис. га», – підсумувала Гетьман.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua