Фермер: Другий урожай картоплі йде на посадковий матеріал

23 серпня 2021, 09:00 4126

Подвійний урожай картоплі потрібно вирощувати не лише для збільшення обсягу продукції, а й для того, щоб восени виріс якісний посадковий матеріал на наступний рік.

Про це спеціально для AgroPortal.ua розповів співвласник ОСГ в селі Ульянівка Херсонської області Максим Левченко. 

ОСГ Левченко існує з 1998 року. «У 2004 р. у нас залишалася насінева картопля, яку батько вирішив посадити в середині літа, з того часу ми й збираємо по два врожаї картоплі на рік», — розповідає Максим. 

В обробітку в господарстві близько 1 га землі, де родина Левченків вирощує різні овочеві культури. Вся продукція реалізовується в Скадовську або на оптовому ринку «Нежданна».

Перша посадка картоплі цього року в господарстві розпочалася 26 березня. «Посадили близько 500 кг насіннєвої картоплі сорту Рів'єра, частина якої росла під агроволокном. На оптовому ринку зібраний врожай реалізовували починаючи з 11 грн/кг, остання партія була по 7 грн/кг», — розповідає Максим. 

Він зазначає, що зараз хороша картопля, без фітофтори та інших хвороб, на опті коштує 5 грн/кг, якщо вона вже уражена, то за 2-3,5 грн/кг забирають. 

Левченко каже, що в цьому сезоні велика кількість опадів вплинула на отриманий урожай ранньої картоплі. За таких умов її дуже важко зберігати, особливо на подальшу репродукцію. 

2 серпня в ОСГ висадили другий урожай картоплі сорту Бородянська рожева. Вся картопля в господарстві знаходиться на крапельному зрошенні. 

«Цей сорт більш крохмалистий (вміст крохмалю до 19%), тому гарно зберігається взимку, — каже Левченко. — Другий урожай ми зберігаємо на складі, коли необхідно — реалізовуємо, але основна маса йде на власне споживання та весняну висадку». 

Такий сорт картоплі має тривалий термін зберігання, відмінні смакові властивості та відрізняється високою ціною реалізації на ринку (від 15 грн/кг).


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua