Європейські імпортери забивають склади українським медом

30 жовтня 2020, 07:00 11086

Основними факторами, які цього року впливають на медовий сезон, стали спекулятивні настрої через побоювання дефіциту, а також обмеження і ризики, пов’язані з поширенням коронавірусної інфекції.

Таку думку в коментарі для AgroPortal.ua висловив член правління Асоціації переробників та експортерів меду Едуард Кричфалушій.

За його словами, попередні оцінки врожаю і в Європі, і в Україні були неоднозначними. Зокрема, в Україні через погодні умови практично не зібрали весняного меду. Південні регіони також мали засуху влітку і недозбір товарного меду. Але він компенсувався додатковим об’ємом з північних областей.

N.B. Пасічники отримають дотації до кінця листопада: загальна сума — 240 млн грн

«З точки зору балансу меду в Україні немає на сьогодні дефіциту. Надлишковий попит, який зараз спостерігається з боку міжнародних покупців, так чи інакше зупиниться з початком новорічних свят, і вже не повернеться на попередній рівень. Імпортери сформують залишки, що покриють потреби споживання весняних, і можливо літніх місяців», — вважає експерт.

Тобто, говорить він, меду Україна спродукувала достатньо, щоб забезпечити наявний споживацький попит, але не спекулятивний трейдерський.

Багато компаній, які не мали досвіду торгівлі медом, закуповують товар, очікуючи перепродати дорожче. Але дорожче не буде, вважає експерт.

N.B. В Україні виробляють зелений мед з хлорелою

Причиною нетипово високої активності з боку європейських тредерів він називає ризики, пов’язані з поширенням коронавірусної інфекції.

«В середині минулого сезону наші покупці стикнулися з обмеженнями, розривом логістичних ланцюжків і пов’язаними з ними складнощами торгівлі з віддаленими країнами, як то Аргентина чи Мексика. Зараз ЄС налаштований якомога швидше заповнити свої склади та гарантувати собі залишки сировини і стабільну роботу», — пояснює Кричфалушій.

Ніхто не розуміє, як далі розвиватиметься ситуація з COVID19, чи будуть додаткові обмеження у пересуванні, і чи можна буде закуповувати сировину у звичних партнерів.

«Тим паче, що до Китаю через пандемію відношення ще більше погіршилося. Натомість купувати в Україні логістично зручно», — говорить фахівець.

Додає, що багато клієнтів річний план купують саме в Україні, і це триватиме ще до Нового року.

N.B. Weidemann: ідеальна техніка для промислових пасік

Водночас, відбулися зміни у рейтингу ТОП-імпортерів українського меду. Якщо раніше першу позицію тримала Німеччина, то зараз лідерство відійшло Польщі. Проте експерт пояснює, що з точки зору споживання українського меду на експортних ринках нічого не змінилося.«Польща — перепродавець, а українцям дуже зручно мати там посередників. З допомогою поляків вони отримують додаткові можливості на європейському ринку. Натомість Польща отримує змогу перепродати нашу сировину дорожче  — з додатковою переробкою або без», — підсумував член правління Асоціації переробників та експортерів меду.


Для довідки: За січень-вересень 2020 р. Україна експортувала 49,3 тис. т меду на $80,8 млн, що на 10,8% перевищує результати за аналогічний період минулого року. У вересні поставки подвоїлися.

Найбільше українського меду імпортувала Польща — на $19,74 млн, або 24,4% загального обсягу. Далі йде Німеччина — $16 млн (19,8%) та Бельгія — $11,14 млн (13,9%).


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua