Епопея Ostchem: Аграрії отримали шанс на добрива

15 червня 2017, 16:06 7552

Одне із підприємств Ostchem — Черкаський Азот — може відновити свою роботу уже найближчим часом.

Про це в коментарі AgroPortal.ua розповів голова Спілки агрохіміків України Сергій Рубан.

За його словами, останніми днями тривала підготовка до пускових робіт, укладалися договори, комплектувався персонал.

«Протягом тижня висловлювалися сподівання, що початок пускових робіт припаде на п’ятницю. Для всіх учасників ринку це буде довгоочікуваною подією», - констатує експерт.

Планується, що буде відновлено виробництво всіх чотирьох основних продуктів: селітри, карбаміду, аміаку і КАС. Але тримісячний простій може внести свої корективи в пускові роботи, зазначає Сергій Рубан.

При цьому, констатує спеціаліст, питання запуску підприємств знаходиться не в економічній, а в політичній площині, тому складно передбачити конкретну дату, коли підприємства групи повноцінно відновлять роботу.

«Але за будь-яких обставин відновлення виробництва є позитивною новиною. Українські аграрії отримають напередодні осіннього сезону ще одне джерело постачання добрив, а в хіміків з’явиться шанс зберегти кадровий потенціал. Також, можливо, почне вирішуватися найбільш болюча проблема ринку добрив — борги групи Ostchem перед покупцями», — розповідає Сергій Рубан.

Звичайно, зазначає він, не слід очікувати, що проблему заборгованості буде вирішено одразу, адже потужність виробництва занадто мала в порівнянні з обсягами проданого товару. Крім того, працювати виключно в режимі відвантаження продукції за борги підприємство не може. Однак принаймні з’явиться основа для пошуку компромісів і реструктуризації заборгованості до кінця року.

Також голова Спілки агрохіміків України прокоментував цінову ситуацію на українському ринку добрив. На його погляд, єдиним шляхом до забезпечення аграрного сектору доступними за ціною і наявністю добривами, є розбудова реального конкурентного ринку: без монопольного становища будь-яких сторін, з розвинутою портовою і логістичною інфраструктурою, яка дозволить оперативно отримувати необхідні ресурси з будь-якої точки світу.

«Щоб позбутися маніпуляцій і інсинуацій необхідно створити відкриту і прозору систему моніторингу цін на ринку, на які держава могла б впливати цілим арсеналом методів — від надання податкових та інших преференцій постачальникам необхідних мінеральних добрив за доступними цінами, до участі у створенні інфраструктури для постачання доступних добрив, або забезпечення українським газом вітчизняних хімічних підприємств з одночасним контролем за їх відпускними цінами», — пояснив експерт.

Але навіть без цього позитивні зміни на агрохімічному ринку вже відбуваються. Наприклад, зростає кількість напрямків імпорту, адаптуються портові термінали під отримання добрив. Компанія «Еру Трейдинг» ввела в експлуатацію на ОПЗ фасувальну установку для відвантаження карбаміду на внутрішній ринок.

«Це все маленькі цеглинки, які за рік-півтора змінять український ринок добрив», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua