Прогноз: Ціна на яйце столове зростатиме

01 жовтня 2020, 12:43 3772

В Україні подорожчають яйця та м'ясо птиці, що пов'язано зі здорожчанням кормів.

Про це AgroPortal.ua повідомив виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» (СПУ) Сергій Карпенко.

«Цього року очікується зменшення виробництва яєць. Причина в тому, що минулий рік для виробників був збитковим, багато фабрик взагалі зупинили виробництво, деякі значно скоротили поголів'я», — відмічає Сергій Карпенко.

За його словами, зараз на внутрішньому ринку спостерігається ріст відпускних цін на яйця, які на сьогодні складають близько 18-20 грн за десяток.

«Ріст відпускних цін спричинений як сезонними чинниками, так і значним подорожчанням кормів. Протягом останніх двох-трьох тижнів зросла ціна на фуражну пшеницю, шроти приблизно на 1,5-2 тис. грн/т. Комбікорми, які складають 65-70% собівартості продукції птахівництва, відповідно також здорожчали, що негативно позначилося на собівартості продукції. Якщо минулого року собівартість яйця була близько 15,30 грн/10 шт., то вже сьогодні це не менше 18 грн. Враховуючи те, що відпускні ціни виробників пів року складали менше їхньої собівартості, то відповідно для отримання хоча б мінімального прибутку за підсумками року вони мають становити не менше 23-25 грн/10 шт. яєць», — зазначає Сергій Карпенко.

Він також додав, що комбікормові заводи вже переглянули ціни на готові корми у бік збільшення.


Алла Стрижеус, AgroPortal.ua