Експерт: На безоплатній приватизації землі втрачається 7 млрд грн щороку

30 вересня 2020, 08:00 2415

Економічні втрати територіальних громад від безоплатної приватизації землі оцінюються у 10% від загальних обсягів їх щорічних доходів.

Такими розрахунками під час круглого столу «Земельна децентралізація як частина нової економічної стратегії для України», організованого Київською школою економіки (KSE), поділився професор KSE Олег Нів’євський.

Він зазначив, що при теперішній вартості прав оренди на державні землі на аукціонах їх вартість можна оцінювати в $2250 за гектар.

«Щомісяця безоплатно приватизовується в середньому 10 тис. га державних земель. Тобто за рік держава втрачає  $270 млн або 7,3 млрд грн», — говорить Нів’євський.

Для порівняння, у 2019 р. загальний обсяг доходів громад від місцевих податків становив 73 млрд грн.

До того ж, зазначає експерт, безоплатна приватизація призвела до безвідповідального зменшення площі державних земель. Починаючи з 2017 р. приватизовано 1,32 млн га або 14% від загальної площі аграрних угідь, що перебували у власності держави.

Проте є і свіжіші дані, про те, що загалом держава втратила понад 3 млн га сільгоспземель. Якщо раніше їх площа оцінювалася в 10,5 млн га, то зараз — 7 млн га.

«У всьому світі трендом стала децентралізація управління. Є надія, що Україні це теж принесе гарний результат. Реформа децентралізації, як проводиться 5 років, уже дає гарні плоди», — говорить він.

Додає, що KSE провела оцінку чистого ефекту від об’єднання в ОТГ як елементу децентралізації.

«Чистий ефект полягає в тому,  що громади краще збирають податки після об’єднання, вони витрачають більше на розвиток інфраструктури. Додається ефект економії на масштабі. Приміром, в загальній структурі видатків вони витрачають менше на обслуговування території», — поділився Нів’євський.

Земля — це локальний ресурс, він важливий в межах обмеженої території, і користування ним найефективніше управлятиметься на місцях, підсумував експерт.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua