Аналітик: Урожай озимих буде нижчим, але втрати компенсує кукурудза

24 квітня 2020, 08:00 2400

Урожай зернових культур в Україні у поточному сезоні буде нижчим. Про це говорить і Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, й ринкові аналітики.

«Наразі ми переглядаємо свої прогнози щодо майбутнього врожаю, і, на жаль, в сторону зниження по озимим культурам», — коментує AgroPortal.ua аналітик компанії Agritel Олексій Єрьомін.

Зокрема, Agritel очікує зниження врожаю пшениці й ріпаку в Україні, та зменшення виробництва ячменю. Також згідно інформації агарного відомства очікується падіння посівних площ під сою, що призведе до зменшення врожаю й цієї олійної.

«З іншого боку, в Україні очікується зростання посівних площ під кукурудзою та соняшником, що за сприятливих погодних умов може компенсувати втрати врожаю тих самих озимих культур», — вважає аналітик.

Крім сильної посухи, що спостерігалася як під час осінньої посівної кампанії, так і зараз, негативно вплинули на майбутній врожай весняні нічні заморозки. Зокрема, це стосується посівів ріпаку, додає Єрьомін.

Щодо ситуації з поширенням коронавірусу та карантинних обмежувальних мір, які запровадив уряд в Україні, поки не можна сказати, що вони мали якийсь сильний вплив на польові роботи.

«Найбільше на аграрний сектор може вплинути продовження карантину у всьому світі на довгостроковий період. Це завдає великої шкоди світової економіці та може негативно вплинути на попит на аграрну продукцію», —вважає аналітик.

Звичайно, що зниження врожаю в Україні, як в однієї з головних країн-експортерів аграрної продукції, може сприяти зростанню цін. Але багато буде залежати як від рівня попиту на нашу продукцію, так і від того, який врожай отримають наші конкуренти.

Так, по пшениці головним питанням наразі є обсяги майбутнього врожаю в Росії. Саме рівень виробництва в цієї країні буде в цьому році головним чином впливати на рівень цін на пшеницю, вважає аналітик компанії Agritel. Росія істотно збільшила посівні площі під пшеницю в цьому році, а стан посівів поки виглядає в цілому непогано.

Але вже й там локальні аналітики починають переглядати прогнози виробництва в сторону зменшення на тлі несприятливих погодних умов.

«В цілому той рівень форвардних цін на пшеницю нового врожаю який є на цей момент (близько 180 $/т на мовах CPT) поки що враховує ризики отримати менший врожай в Україні, але досить великий в Росії», — зазначив Єрьомін.

Найбільшу тривоги викликає майбутня ціна на кукурудзу, яка для нового врожаю зараз знаходиться нижче рівня в 150 $/т CPT.

Ринок може побачити великий врожай кукурудзи як в Україні, так і в США в цьому році в поєднанні з різким падінням попиту з боку сектору виробництва етанолу в США.

«Тож ми можемо зіштовхнутися з чималим зростанням пропозиції цієї культури в світі при обмеженому попиту», — підсумував він.


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua