Подальші кроки на ринку землі: чого очікувати аграріям?
Швидкий старт, високі ціни, брак насіння: як почався сезон картоплі
Фермерство на фронтирі: ловити кращу ціну на зерно та мати надійного партнера
Примхи погоди додали клопоту виробникам полуниці, адже в певних регіонах ранні сорти вже квітують.
Структура фінансування аграрного сектору банківськими установами змінюється. Якщо 2022 року найбільший попит у сільгоспвиробників був на фінансування обігових коштів, що складало 80% від програм для агробізнесу, то наразі на перше місце виходить кредитування купівлі сільгосптехніки та інвестиційних проєктів. Аграрії намагаються реалізувати відкладений попит, який накопичився з початку війни.
«Велесова ферма» — одне з небагатьох сімейних господарств на Сіверщині та в Україні, яке працює над збереженням зникомих українських порід корів. Таких приватних господарств, на жаль, замало, адже сьогодні здебільшого тваринницькими фермами займаються великі виробничі підприємства.
Вітчизняний ринок соняшнику є досить передбачуваним і вже давно працює за визначеними стандартами. Незважаючи на не надто вдалий початок сезону з погляду ціноутворення, зараз українська олія користується попитом у імпортерів, маржа переробників зростає, тож вони активно борються за залишки сировини.
Технічні культури займають усе більше місця у структурі кожного господарства. Є розуміння, що це не зовсім правильно, але реалії, на жаль, інші.
Перший квартал функціонування ринку землі для юридичних осіб демонструє, що побоювання про масове скуповування земель досі залишається побоюванням. Хоча учасники ринку застерігають, що робити висновки зарано.
До 2022 року в Україні заморожена продукція вітчизняного виробництва складала 73%, імпорт, відповідно, — 27% (основні торговельні потоки були з Польщі, Німеччини та Бельгії). Торік ситуація стала кардинально іншою — ввезена заморожена продукція склала 71%, а те, що було виготовлено в Україні, — 29%.
Львів'янин Петро Кривішин народився в селі, ріс у фермерській родині, тож з дитинства був знайомий з сільськогосподарським виробництвом. Як працювати на землі, знав змалечку, і коли настав час обирати професію, довго розмірковувати не довелося — обрав агрономію.
Уже третій рік кавуни вирощують по всій Україні, адже овочівництво та баштанні постраждали на значних територіях Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Одеської областей. Через ці обставини аграрії почали садити кавун і виявили, що солодку ягоду високої якості можна отримати не лише на півдні, а й на Закарпатті, в центральних та східних областях.
В Україні спостерігається масове цвітіння рослин, зокрема ріпаку, який випередив календар на місяць. Вітчизняні фермери діляться світлинами квітучих рослин у соцмережах із запитанням: чи не загрожує таке аномальне тепло культурам, та чи не вплине зміна погоди згубно на майбутній урожай?
Вітчизняні овочівники активно вивчають тему зберігання, адже за відсутності сховищ восени доведеться продавати свою продукцію за безцінь. Найбільш популярними для зберігання є овочі борщового набору.
В Україні та ЄС схоже функціонування ринку пшениці для борошномельної галузі — здебільшого для виробництва борошна використовується локальна сировина, а сам продукт орієнтований на внутрішній ринок з невеликими спробами виходу на зовнішній. Тому українське борошно не несе загрози ринку ЄС, натомість галузь чекає на відновлення контейнерних перевезень, щоб відновити постачання на свої традиційні ринки.
«Новий рівень» — це одна з грантових програм від проєкту «єРобота» для переробних підприємств, за якою бізнес може отримати до 8 млн грн на розвиток. Даною можливістю скористалася компанія FRENDT — Центр точного землеробства, але для розвитку вибрали відразу кілька напрямів, і доволі несподіваних.
Вино — це найдорожча форма алкоголю в світі, воно не є товаром першої необхідності, й досить часто його смак може розчаровувати. Тож чому ми його споживаємо?
Сорго — перспективна культура для посушливих регіонів, що успішно замінює кукурудзу. Досліджувати сорго різної селекції, сприяти переробці та поширенню його видів планують у новоствореному Інституті сорго.
В Україні за останні 10 років популярність спаржі, або ж аспарагуса, зростає. І хоча українському ринку ще далеко до обсягів європейського, площі під культурою збільшуються завдяки зростаючому попиту.