Продукт із великоднього кошика: перевиробництво яйця в Україні стримує ціни

05 травня 2024, 05:55 1702

Одним із головних складників великоднього кошика українців є яйця. AgroPortal.ua поцікавився у виробників, чи відчувався підвищений попит на цей продукт напередодні свята, та як це вплинуло на ціну.

«Попит на яйце напередодні Великодня, звісно, збільшується, але можемо спостерігати, що ціни не зростають, а, навпаки, зменшуються. Це пов’язано з сезонністю, оскільки підвищується несучість курей», — розповідають у ТОВ «Дунайський Аграрій».

У компанії додають, що обсяги виробництва збільшуються, а попит зменшується внаслідок зниження обсягів внутрішнього ринку, адже споживання продукції скоротилося через виїзд людей за кордон.

«Звичайно, протягом останніх двох років спостерігалось зменшення виробництва товарного курячого яйця, адже деякі території були тимчасово окуповані, декілька птахофабрик постраждали внаслідок ведення бойових дій, ускладнились умови доставки кормової бази та допоміжних матеріалів. У результаті підвищилась ціна на продукцію. Сьогодні ж ситуація на ринку змінилась. Птахофабрики відновили роботу, збільшилось поголів’я птиці, але Україна втратила свій експортний потенціал через закриття кордонів, і ми бачимо перевиробництво на внутрішньому ринку та зниження ціни на яйце», — коментує директор ТОВ «АВІС-Україна» Руслан Лаврик.

За його словами, наразі прослідковується сезонність попиту на яйце — влітку він зменшується, а взимку і перед святами, особливо Великоднем, тримається на достатньо високому рівні.

«З середини весни і до середини осені у людей є можливість споживати свійське яйце, і попит на продукцію птахофабрик зменшується. Цього року ми не бачимо такого різкого збільшення попиту на куряче яйце перед Великоднем, та й ціна різко впала внаслідок перевиробництва на внутрішньому ринку і зниження експорту. Тож усі виробники сьогодні потерпають від цього. Зараз на ринку яйце наявне в достатній кількості, ціни йдуть вниз. Ми прогнозуємо тенденцію, що все літо ціна буде досить низькою, майже нижче собівартості. Осінь-зима і початок весни — найбільш сприятливий період для виробників», — пояснює Руслан Лаврик.

Щодо експортних перспектив у ЄС, виробники яєць зазначають, що якщо обсяги будуть перевищувати показники 2022/2023 років, то запровадять квоти, і в такому разі доведеться зменшувати кількість поголів’я.


Колектив редакції AgroPortal.ua вітає православних християн із Воскресінням Христовим. Бажаємо світлого Великодня, благополуччя кожній родині, хай серце кожного наповниться світлими почуттями надії та вірою в перемогу України!