Україна має пояснювати переваги свого зерна європейським фермерам

04 квітня 2023, 14:25 1527

Україні варто розпочинати діалог з країнами Східної Європи щодо постачань зернових культур до ЄС.

Таку думку висловила у Facebook посол з особливих доручень при Міністерстві закордонних справ України Ольга Трофімцева.

«В протестах фермерів Польщі, Румунії, Словакії, Угорщини, Болгарії є частина реальної проблеми і частина емоцій. Ці побоювання і протести не є чимось новим. Скільки працює Угода про ЗВТ, стільки і переживають наші сусіди», — пояснила вона. 

За словами Ольги Трофімцевої, зараз ситуацію додатково накручують ті, кому політично це вигідно. І тоді розганяються теми щодо якості, пестицидів, загрози здоров'ю людей від нашого зерна. Європейська комісія запропонувала трьом з цих країн виплату компенсацій для місцевих аграріїв у розмірі €56,3 млн, однак польським аграріям цього мало.

Вона також запропонувала вихід для України з цієї ситуації — не ставати в позу агресивного захисту чи виправдовування, а проявляти ініціативу і вступати в діалог як на рівні фермерів, так і на рівні держави. 

Ольга Трофімцева

Я б взагалі пропонувала створити щось на кшталт східно-європейського аграрного клубу з цими країнами і відразу закинути їм тему для обговорення: Україна в ЄС до 2030 року, like it or not. Давайте ми разом спробуємо накидати принципи Спільної Аграрної Політики, зважаючи на сильні та слабкі сторони кожного.

Ольга Трофімцева попереджає, що в короткостроковій перспективі Україні треба бути готовою і до трекінгу, і до посиленого фітосанітарного контролю.

«Війна війною, але конкуренцію ніхто не відміняв, про захист своїх національних інтересів будуть дбати всі, навіть наші закляті друзі. А ми зараз не в найсильнішій позиції для заруби. 

Тому маємо використовувати soft power і доводити партнерам і конкурентам в ЄС, що Україна є посиленням і крутим +1 в аграрній сфері для ЄС, що ми зробимо ЄС з Україною в складі могутнім глобальним гравцем. З цього і виходити», — підсумувала вона.