Імпорт свинини зріс у 3,5 раза, але на ринок досі не впливає

03 травня 2024, 13:25 950

Імпорт свинини у квітні дещо зріс проти попереднього місяця, проте залишається малопомітним у сукупній ємності ринку.

Про це повідомляє асоціація «Свинарі України» із посиланням на дані митної статистики. 

Упродовж другого місяця весни до України надійшло близько 280 т свіжої, охолодженої та мороженої свинини (УКТ ЗЕД 0203), свідчать попередні дані митної статистики.

«Притік імпортної свинини у квітні зріс у 3,5 раза проти рекордно низького березневого показника. На тлі тривалого блокування польського кордону активніше надходження м’ясної сировини забезпечили постачання з Канади, звідки за квітень завезли 233 т сукупною вартістю $586 тис. Це перевищує постачання свинини звідти за підсумками першого кварталу, тож за чотири місяці частка канадської продукції сягнула 44% сумарного імпорту. Остання за аналізований період склала 941 т, що майже учетверо поступається аналогічному показнику минулого року», — коментують аналітики.

Новини щодо розблокування кордонів, на думку аналітиків, істотного впливу на активність імпортерів м’яса та ситуацію на ринку свинини, найімовірніше, не матимуть.

«Основним драйвером для пожвавлення зовнішніх постачань завжди є економічний. Так, протягом квітня ціни на свинину в країнах ЄС, які є основними постачальниками цього виду м’яса, залишалися відносно стабільними. В Україні ж позитивна динаміка була малопомітною: середня ціна у квітні лише незначно перевищує березневу. Тож цінова привабливість європейського м’яса не зросла, а представники українських м’ясопереробних підприємств не відзначають браку сировини», — говорять фахівці. 

І пояснюють, що за зміни цінової кон’юнктури надалі імпортна активність може пожвавитися, проте істотного впливу на загальну ситуацію навряд чи матиме, адже наразі питома вага іноземного м'яса у загальній ємності ринку свинини складає близько 1%.

В асоціації додають, що зовнішні постачання свинини за січень-квітень склали 723,6 т на $1,8 млн, а основним ринком збуту залишаються ОАЕ.