ЄС і надалі продовжуватиме лібералізацію торгівлі з Україною

17 травня 2024, 09:23 706

Поточний ліберальний режим торгівлі Європейського Союзу з Україною з урахуванням автономних торговельних заходів (ATM), найімовірніше, буде продовжено у 2025-2026 роках.

Таку думку висловила віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, пише «Інтерфакс-Україна».

«Домовленість така, що за цей рік ми інтегруємо ці умови безмитної торгівлі в Угоду про асоціацію. Ми над цим працюємо. Але, чесно кажучи, я маю відчуття, що може бути продовжене рішення (про ATM. — Ред.) у 2025-2026 роках», — сказала вона.

Щодо бачення, якою має бути оптимальна торговельна рамка з Європою, віцепрем'єр зазначила, що це «повна торговельна лібералізація з будь-якими умовами».

«У формі одностороннього рішення, у формі угоди про асоціацію. Ніхто точно не повернеться до старих умов торгівлі до початку повномасштабної війни або до рішення АТМ. Тобто це повна торговельна лібералізація на весь період до вступу до Європейського Союзу», — резюмувала Стефанішина.

За її словами, це зумовлено тим, що якщо Україна відступить від чинних умов торговельної угоди, це означатиме відкриття перемовин «з нуля» і щодо членства.

Україна має зберегти повну торговельну лібералізацію до членства в ЄС будь-якими зусиллями і з будь-якими застереженнями, наголосила віцепрем'єр.

Говорячи про можливі терміни вступу до ЄС, Стефанішина зазначила, що на кінець 2024 року початок 2025 року Україна у відповідних переговорах дійде до «червоних ліній».

«Тобто ми розумітимемо обсяг наших зобов'язань», — пояснила віцепрем'єр.

За її словами, потім «за два роки абсолютно реалістично говорити про членство».

Стефанішина додала, що є також «майстер-адженда» самого ЄС завершити розширення до 2030 року.