Канада стала на заваді злиттю Bunge та Viterra

04 травня 2024, 13:19 905

Бюро з питань конкуренції Канади 23 квітня висловило серйозні занепокоєння щодо злиття Bunge з Viterra.

Як пише Reuters, у заяві відомства зазначається, що угода «ймовірно, призведе до значних антиконкурентних наслідків і значної втрати суперництва між Viterra та Bunge на сільськогосподарських ринках Канади».

Водночас транзакція може завдати шкоди конкуренції під час закупівлі зерна в Західній Канаді, а також під час продажу ріпакової олії в Східній Канаді.

Бюро також виявило, що Bunge може впливати на економічну поведінку компанії G3, що належить Саудівській Аравії, конкурента Viterra. Як міноритарний акціонер G3, Bunge має доступ до конфіденційної конкурентної інформації, заявили в бюро.

G3 і Viterra управляють окремими зерновими терміналами у Ванкувері, найбільшому порту Канади, а також елеваторами, які купують зерно безпосередньо у фермерів.

Водночас Bunge, найбільший у Канаді переробник ріпаку на рослинну олію та шрот, матиме на рахунку Viterra сім із 14 існуючих переробних підприємств. У Східній Канаді ці компанії є двома з трьох виробників ріпакової олії.

Таким чином, угода зменшить конкуренцію як у закупівлі ріпаку у фермерів у Західній Канаді, так і в продажі ріпакової олії у Східній Канаді, заявили в бюро.

На Bunge, Viterra та G3 разом припадає одна третина елеваторної потужності Західної Канади.

Bunge та Viterra повідомили у спільній заяві, що занепокоєння бюро безпідставні, і пообіцяли співпрацювати з канадською владою. Вони висловили сподівання, що злиття схвалять, і угоду вдасться закрили до середини 2024 року.

Остаточне рішення має ухвалити Міністерство транспорту Канади до 2 червня.