Успішний фермер і безпечне виробництво пов'язані між собою

23 червня 2021, 10:13 1337

В Україні з'являється все більше людей, які споживають фермерські молочні продукти. Якість продукції стає дуже важливим у виборі виробника.

Таку думку висловила власниця козиної ферми «Капретта» (Дніпропетровська обл.) Олеся Пастушенко.

«Я вважаю, що успішний фермер і безпечне виробництво пов«язані між собою — через довіру споживача. Чому? Стабільно висока якість, добрий смак, гарантована безпечність — це те, що потрібно, щоб купували твій продукт. Якщо покупці вірять тобі, обираючи твій продукт, вони таким чином дають змогу тобі розвиватися — збільшувати обсяги виробництва. Тому можна стверджувати, що довіра (а, отже, і безпечне виробництво) монетизується», — сказала вона.

Олеся Пастушенко зазначила, що виробник має бути готовий до питань споживача щодо виробничих процесів, умов зберігання, транспортування і реалізації, адже все це — складові безпечності тієї продукції, яку він обирає і має право знати деталі.

«Безпечне виробництво — це комплекс заходів, спрямований на управління ризиками. Європейська система HACCP допомагає виробникам розібратися із цими процесами, вона дуже природня і зрозуміла.

Всі виробники — навіть ті, хто не запровадив HACCP — описують свої виробничі процеси, тож нема нічого поганого у тому, щоб поглибити свої знання і прописати їх як треба. На відміну від стандартів колишнього СРСР, HACCP не вимагає від власника непотрібних і незрозумілих інвестицій і дій. Все спрямовано на розуміння ризиків і безпечність — як для споживача, так і для виробника», — підкреслила фермерка.

Вона додала, що стати успішним фермером в Україні непросто. Необхідно також мати навички у вирощуванні і заготівлі кормів, утриманні тварин, переробці молока, реалізації продуції й адміністративних процесах.


AgroPortal.ua за матеріалами AgroTimes