Фермерські парламенти формують агрополітику

22 квітня 2019, 09:30 2003

Модель ведення сільського господарства у кожної країни своя, проте всіх їх об’єднує одна мета — виробництво корисних продовольчих ресурсів для людства.

Про діяльність аграрних підприємств і вплив на них державних структур розповідає депутат Європейського парламенту від партії Зелених (Австрія) і член Комітету з питань сільського господарства та розвитку села (AGRI) Томас Вайнц.

«В Австрії розвиток сільського господарства відбувається по-іншому, ніж у Європі, адже воно діє на основі малих фермерських господарств. В 9 регіонах Австрії розташовані фермерські парламенти, і тому палата із сільського господарства Австрії має змогу приймати активну участь у формуванні сільськогосподарської політики в регіонах. Але разом з тим кількість фермерів скорочується, і причиною тому є розвиток промислового сільського господарства», — розповідає Томас Вайнц.

За його словами, Європейський Союз підтримує розвиток середніх і малих ферм, але водночас ним виділяються значні кошти і для великого сільського господарства.

«Я неодноразово критикував звіти Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкцій та розвитку за те, куди вони вкладають кошти. Адже такі банки мають певні правила, за якими вони не можуть підтримувати монополію і виділяти кошти компаніям, які «відмивають» гроші через офшори, таким чином ці банки порушують власні стандарти», — розповідає Томас Вайнц.

Проте експерт відзначає, що останнім часом ситуацію змінює суспільство, яке піднімає питання зміни клімату і забруднення довкілля, яке викликане діяльністю агрохолдингів. Як наслідок, Європейська комісія запропонувала обмежити державні субсидії в рамках 60-70 тис. євро на одне велике господарство.

Нагальним питанням для вирішення австрієць бачить також проблему з вирощуванням і продажем якісних продуктів.

«Австрія задає тон споживанню якісних продуктів у Європі. Продукція, яка імпортується до Європи, має бути такої самої якості та відповідати таким же стандартам, як і та продукція, що виготовлена всередині ЄС, адже це запорука здорової конкуренції, — коментує Вайнц. — В Європі 98% яєць отримується на основі вільного вигулу птиці, а в Україні — майже 100% отримані від птиці, що знаходиться в клітках. Саме тому Європі дуже складно конкурувати з дешевою продукцією з України. Тож для того щоб не заганяти своїх виробників у глухий кут, Європейський Союз має вирішити це питання».


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua