На бобах, або Чому знижується експорт бобових

25 грудня 2019, 07:23 1872

Українські фермери довіряють бобовим культурам, і, незважаючи на коливання в площах і виробництві, в цілому бобові займають гідне місце у загальній структурі посівів.

Таку думку висловив генеральний директор «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов у рамках міжнародної конференції «Майбутнє бобових».

«Для країн Причорноморського регіону горох є головною бобовою культурою. Причому його в основному вирощують для експорту. Але якщо в 2018 році частка країн Причорноморського регіону в глобальному експорті була на рівні 26%, (2,3 млн т), то в 2019-му вона скоротилася до 22%», — зазначає Сергій Феофілов.

Він пояснює, що в 2019 році відбулося різке зниження експорту гороху та інших бобових через прийняття захисних заходів основним цільовим ринком — Індією. Внаслідок прийняття імпортних мит різко скоротився попит на бобові культури з боку ведучого імпортера. 

«Починаючи з 2016 року спред між цінами на пшеницю і горох був на користь гороху, але з 2018-го ціни на цю культуру різко впали. При цьому, по цій культурі відбулося не тільки зниження цін, але й падіння рентабельності виробництва. З лютого-березня 2019 року ціни трохи підросли, і рік не буде настільки негативним для фермерів. Це вселяє оптимізм і може вплинути на рішення, які сільгоспвиробники будуть приймати навесні по структурі площ», — розповідає Сергій Феофілов.

За його словами, для України горох — це безперечно експортоорієнтована культура. В середньому вивозиться 60-70% виробленого гороху. За підрахунками Сергія Феофілова, в 2019 році при загальному врожаї в 700 тис. т загальний експорт гороху складе 400 тис. т. За 4 місяці за даними статистики було вивезено 240 тис. т. Цільовим ринком для експорту українського гороху є Індія і Пакистан.

«Як і раніше, крім гороху, в експорті домінують нут і квасоля. Зараз дуже непогано йде на експорт сочевиця, і хоча по ній було зниження цін, обсяги експорту не зменшувалися. На тлі інших бобових квасоля виглядає більш привабливою через стабільність цін», — зазначає Сергій Феофілов.

Він додає, що в цілому, характеризуючи бобові, необхідно підкреслити, що один із важливих факторів, який впливає на їх виробництво в світі, — це особлива увага до рослинного протеїну.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua