АЧС ударила по репутації свинини як виду м’яса

12 серпня 2017, 12:00 2550

Кількість випадків АЧС в Україні уже перевищила показники минулого року: зафіксовано 92 спалахи проти 91 за 2016 р. З огляду на природу захворювання у 2018 р. випадків буде ще більше.

Що спричинює поширення АЧС, як від неї захиститися та чи дійсно через це дорожчає свинина AgroPortal.ua розповіла віце-президент асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

На поширення АЧС впливає низка факторів. Зокрема, відсутня ідентифікація поголів’я свиней у присадибному секторі (нині такі господарства — основний фактор поширення хвороби), реєстр переміщення поголів’я.

Відповідно це зменшує можливість Держпродспоживслужби відслідковувати і контролювати ситуацію із поголів’ям у населення.  

Безперечно, ми спостерігаємо динаміку, коли впродовж останніх кількох років поголів’я і в присадибних господарствах, і в промисловому секторі зменшується. Минулоріч ціна на свинину не дозволяла виробникові взагалі заробляти гроші (маржинальність навіть найефективніших підприємств була мінімальною) плюс епізодичні випадки АЧС, — усе це не сприяло активному розвиткові галузі.

Цьогоріч ситуація змінилася у кращий бік. І це дає привід говорити про те, що більшість представників промислового сектору свинарства планують нарощувати виробництво. Африканська чума свиней —  та даність, з якою вони живуть.

Далекоглядні виробники за роки присутності АЧС вклали інвестиції у покращення біобезпеки і це дало свої результати — цьогоріч спалахи «африканки» не реєструвалися серед великих господарств. Хвороба «зачепила» маленькі ферми (до 1000 голів). А це, по суті, «аматорське» ведення бізнесу і такі виробники не готові вкладати значні кошти у біобезпеку.

Звісно, АЧС — це один з факторів ризику для галузі. Але говорити про те, що через африканську чуму в Україні різко скоротиться поголів’я не можна. Згідно з аналітичними даними, у зонах ураження АЧС було ліквідовано близько 60 тис. голів (і промислові, і присадибні господарства). Для українського свинарство така цифра не є критичною.

Те що АЧС є фактором здороження м’яса — взагалі міф. Коли стається спалах і про нього говорять скрізь — у ЗМІ, приватних розмовах тощо, це негативно впливає і на споживача, і на тих, хто хоче продати м’ясо. Дуже часто інформація доноситься до людей некоректно. Почувши про вірус, покупці самі відмовляються від свинини. А при паніці на ринку, зокрема в регіоні спалаху, присадибники і перекупники намагають продати побільше м’яса. Відповідно, чим більше його потрапляє на прилавки, тим відчутніше падає ціна.

Насамперед, АЧС — це «удар» по репутації свинини як виду м’яса.

Основний негативний наслідок від «африканки» — неможливість збувати свинину на більшість зовнішніх ринків. Тобто, на теперішній момент, ми маємо лише кілька альтернатив. Це Грузія, з якою Україна тісно співпрацює. Ця країна також позитивна на АЧС. Туди «їде» майже 70% свинини і тисячі живих свиней.

Цим напрямком ми й обмежуємося. Інші ринки для нас закриті. І, відповідно, поки в Україні є африканська чума свиней вони не відкриються. Звісно, можна говорити про певні країни Африки, азійського напрямку, найближчих сусідів – Грузію, але це і все.

Чим це може загрожувати галузі? Наразі в Україні нас споживання свинини перевищує виробництво. Відтак, свинарі знаходяться в досить комфортних умовах, — є  попит на продукцію. Але якщо свинарство продовжуватиме розвиватися далі, а ринків збуту не буде, це призведе до перевиробництва, що негативно вплине на ціну. А просідання ціни, яке тримається упродовж довгого періоду, — сигнал для виробника до звуження бізнесу.